Concept filling station at Istenhegyi út

The goal of the concept filling station at Istenhegyi út is a kind of pioneering approach to find methods of solving future challenges, to gain experience in operating systems that are not present industrial standards, thus promoting the spreading and the efficiency improvement the of these technologies. Based on our experience we will apply these elements or only parts of them in our filling station network.


Thermal insulation of the building

We have installed three pane glass for the portal and the entrance and built in extra thick insulation for the roof (35cm), and also for the walls (25cm). These layers result in a significant decrease of summer and winter heat loss, thus lowering energy spent for heating and cooling. Via these solutions we managed to reduce the energy consumption of the building by 55% which grants the edifice a category  „A” - the best - , ranking in energy saving.


Green wall

The wall hosting planted green plants reduces temperature on hot Summer days in the building and provides fresh air rich in oxygen throughout the year for the environment. The 66 m2 surface of installed plants not only means approximately 3 tons of CO2 saving per year, but also has positive psychological effect on customers and provides a pleasant micro-climate around the filling station.

The evergreen plants of the green wall (different types of orpine) have been planted on a layer called, Sedum which is fastened to panels of Aquadyne, a material that retains moisture and is 100% recycled. The roots of the plants grow into the panels and are nurtured by the dripping watering system which uses collected and stored rainwater. Orpine is one of the most tolerant plants. It endures extreme drought on the long haul, blazing sun, and is advised to be planted in not watered roof gardens, South facing facades, or surfaces where even grass burns out on hot Summer days. Green elements of the building are in harmony with the effort to create a mountain forest environment, and filter noise and dust, while also ensure a sort of intimacy for the building.


Green roof

The plants installed on the roof save energy through insulation, reduce the effects of temperature peaks both in summer and winter and besides utilising rainwater reduce the load on sewage channel. The 150m2 surface of the roof with its carpet like green plants absorbs 7 tons of CO2 per year. Both the green wall and the green roof have been made of plants that require little gardening and tolerate weather well.

Rainwater utilisation

The irrigation of plants on the roof and the wall is solved with the capture and storage of rainwater, a method that requires less additional use of drinking water.

Alternative heating system: Air-source heat pump

The heating and cooling of the building is managed by one of the most up-to-date „air-water” heat pump system, which is better more cost effective than today’s modern gas and electric boilers. The installed DAIKIN type heat pump is one of the most effective devices available today (4,09 COP, which means, that from 1 kW consumed electric energy 4,09 kW heating energy can be generated). The installed device with all its heat exchangers beside the low energy consumption complies with the requirement of zero CO2 emission for the heating/cooling and warm/cold water. The heat pump system utilises the heat content of the air and does not harm the environment (The usage of the previously applied gas heating is terminated).

Photovoltic system that generates electric energy

Besides its shading effect the solar canopy with a surface of 195 m2 above the forecourt transforms the renewable solar energy to electricity with its polycrystalline solar cells integrated into the glass.  (Building Integrated Photovoltaics). The generated electricity is then used by the filling station.  Additional 50 m2 of effective surface is generated by the 60 rhombus shaped solar leaves of the custom made solar tree, that is above the two roofs.

According to our information no such solar tree and such solar cell energy producer system integrated into one single shell has been installed at any filling stations.

The installed solar system is one of the most cost effective technologies available today, that generates approximately 30.800 kWh yearly, significantly decreasing the operation costs of the filling station. Though that this system is still expensive, but we decided to install it partly because we are quite sure about the decreasing trend of production costs of these systems and also their efficiency improvement tendencies. On the other hand we have been long searching for the way out from the presently applied cumbersome canopies that require huge material input.


Power LED lighting

Both the building and the forecourt as well are illuminated by Power LED lights, which are the most economic regarding their energy consumption and lifespan (operating hours), while also having low maintenance   demand. The installed 355 pieces of LED lights spare a significant energy saving (more than 6.000 KWh/year) – and also saves the cost of maintenance and changing of the bulbs, frequent with conventional light sources.


LED screens, information systems

We have installed a nearly 5 m surface big resolution LED panel above the portal of the SHOP building. Moving text and animation pictures can be edited and controlled from the office computer. Interactive info panels and screens have been installed also in the shop and near the dispensers as s well.

The aim of the integrated information system – besides the actual promotions – is to inform our customers about current issues of sustainable development, their possible handling methods, about technical developments applied on the station, their practical advantages, daily news of actual affairs and of MOL concerns.

Interior design

Our endeavour in interior design was to use as much environmentally friendly material as possible. Epoch making – at least we think – are the custom made shop furniture, the shelves, tables even the chairs, because they are all made of recycled cardboard paper. No such furniture exists at filling stations, and generally speaking this is a pioneering approach. Our hope is to start using some of the furniture elements in the entire network. The floor made of environmentally friendly vinyl textile is also made of recycled materials. The cork luminaire hung from the ceiling is made of 512 pieces of used corks - equipped of course, with LED lights. A further colourful spot of the interior is the line of three spheres decorated with northern lichen nurtured by the shop air humidity granting a pleasant microclimate

Click here to read a relevant article from the MOL Scientific Magazine.

Designer: Europa Studio Ltd., Zsolt Zombori, Péter Kiss