MOL-CSOPORT ÉVES JELENTÉS Gazdasági, társadalmi és környezeti teljesítményünk
Kezdőlap
Tartalomjegyzék
Beruházások és befektetések

Szigorú, szelektív befektetési politika

A MOL-csoport beruházásainak és befektetéseinek értéke (CAPEX) 275 Mrd Ft volt (17%-kal alacsonyabb, mint az előző évben), alatta maradva az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flownak. A beruházások a növekedési projektekre fókuszáltak, úgymint a kutatási és mezőfejlesztési munkálatok Irak kurdisztáni régiójában és Oroszországban. A Downstreamben is jelentős beruházások voltak, mint a Rijekai Finomító modernizációs programja vagy a hőerőmű felújítása a Pozsonyi Finomítóban.

Kutatás-termelés: nagyobb fókusz Irak kurdisztáni régiójára és Oroszországra

Az Upstream divízió teljes beruházása és befektetése 9%-kal 111,8 Mrd forintra csökkent az előző évhez képest. A csökkenés mögött elsősorban az áll, hogy Szíriában még 2010-ben lezárásra kerültek a jelentősebb mezőfejlesztési munkálatok, míg 2011-ben politikai zavargások törtek ki az országban. Ugyanakkor kutatási költségeink gyakorlatilag változatlan szinten maradtak, miután több forrás került allokálásra Irak kurdisztáni régiójára. A mezőfejlesztési beruházásokon belül a fő fókusz Szíriáról Oroszországra helyeződött át, ugyanakkor a magyarországi beruházás is emelkedett.

Downstream: 10%-kal alacsonyabb beruházás a Rijekai Finomító modernizációs program 1. fázisának lezárása miatt

A Downstream üzletág beruházása és befektetése 111 Mrd forintra rúgott, mely 10%-kal alacsonyabb az előző évinél. A visszaesés fő oka, hogy a Rijekai Finomító modernizációs programjának első fázisa már 2011 első félévében lezárult. Legnagyobb projektünk az évben a Pozsonyi Finomító hőerőmű felújítása volt. A Kiskereskedelem szegmens 19 új töltőállomást vásárolt a szlovén TUS-tól. A Petrolkémia szegmens beruházásainak túlnyomó része karbantartási jellegű volt.

Lényegesen alacsonyabb CAPEX a Gáz Midstreamben

A Gáz Midstream beruházása és befektetése jelentős csökkenést mutatott, 18,3 Mrd forintra esett vissza a 2010-es 80 Mrd forintos összegről, amely évet terhelt még a magyar-horvát határkeresztező csővezeték megépítése.

Központ és egyéb: INA részvényvásárlások

A Központ és egyéb szegmens beruházása és befektetése 2010-es 6,9 Mrd forintról 33,4 Mrd forintra emelkedett.

Előző
Következő
 
 
© MOL-csoport | Felelősségkizárás | Kapcsolat