MOL-CSOPORT ÉVES JELENTÉS Gazdasági, társadalmi és környezeti teljesítményünk
Kezdőlap
Tartalomjegyzék
Földgázszállítás (FGSZ Zrt.)

ÁTTEKINTÉS

  • 5800 km hosszú távvezetékrendszer
  • 17 hazai, 2 import betáplálási pont, közel 400 gázkiadási pont
  • 6 regionális központ, 6 kompresszorállomás
  • Világszínvonalú irányítóközpont Siófokon
  • Az ITO (Independent Transmission Operator) modell implementálása várhatóan az elsők között

Magyarországon jelenleg kizárólag az FGSZ Földgázszállító Zrt. (a továbbiakban FGSZ) végez földgázszállítási és rendszerirányítási tevékenységet. Mindkét tevékenység törvényileg szabályozott piaci környezetben zajlik. A vállalat tulajdonolja és üzemelteti a Magyarországot behálózó nagynyomású földgázrendszert. A hazai földgázszállítás mellett az FGSZ tranzit tevékenységet is folytat Szerbia és Bosznia-Hercegovina részére, valamint átszállítást  Románia és Horvátország irányába. Nemzetközi összehasonlításban a Társaság vezetékrendszerének műszaki színvonala a csúcstechnológiák közé tartozik. Az FGSZ a térség stratégiai szerepben lévő vállalata. Dinamizmusa és hatékonysága Európa egyik kiemelkedő földgázszállítójává teszi.
Az FGSZ által az elmúlt években végrehajtott stratégiai fontosságú vezetékfejlesztések alapozzák meg a Társaság jövőjét, a regionális elosztó szerep kiteljesítését és hazánk biztonságos, környezetbarát és versenyképes áron történő gázellátását. Az FGSZ felkészülten néz szembe azokkal a kihívásokkal, feladatokkal és követelményekkel, amelyek az Európai Unió által is támogatott, integrált, forráslehetőségeit tekintve diverzifikált és likvid piac kialakításából következnek. A stratégiai célkitűzések további hatékony és átgondolt infrastruktúrafejlesztést tesznek szükségessé.
 

 

VERSENYELŐNYÖK

Földrajzi adottságok: az FGSZ fontos szereplője a regionális tranzit célú szállításoknak is.

Minőségbiztosítás: A vállalat 1997-től működtet tanúsító testület által auditált, ISO 9001 szabvány követelményeinek megfelelő minőségbiztosítási rendszert. A tanúsító az olaj- és gázipar területén kiemelten elismert SGS. A minőségbiztosítási rendszer működését az SGS félévente, a Magyar Bányászati Hivatal pedig évente felülvizsgálja.

Stabil pénzáramlás: Az FGSZ közel 5800 km hosszú, Magyarországot behálózó nagynyomású földgázszállító távvezeték-rendszerének működtetése, kapacitásának és kiegészítő szolgáltatásainak diszkriminációmentesen történő értékesítése stabil pénzáramlást biztosít a csoport részére.

A Legjobb Munkahely: Az FGSZ 3 éve Magyarország és Közép-Kelet Európa legjobb munkahelye. A kutatást a Világgazdaság és az Aon Hewitt közösen végzi. A felmérés alapja a munkavállalói véleménynyilvánítás, melynek részvételi aránya mindhárom évben meghaladta a 80%-ot, az elkötelezettségi és elégedettségi mutató pedig stabilan 85%, amely messze meghaladja a magyar átlagot.

 

EREDMÉNYEINK
 

Az FGSZ 2011-ben – „hol tartunk most?”

Az FGSZ a közelmúltban 210 kilométer hosszúságú vezetéket épített ki az ukrán-magyar határ felé, a hozzá tartozó kompresszor- és mérőállomásokkal. Ezzel az import földgáz betáplálás 25%-kal nőtt, és hozzájárult a stratégiai földgáztároló feltöltéséhez. 2010 közepére elkészült az Arad–Szeged vezeték-összeköttetés magyarországi szakasza, együttműködésben a román Transgaz S.A.-val. A Társaság nemrégiben fejezte be a Városföld–Slobodnica beruházást, amelynek hazai szakasza 205 kilométer hosszúságú, a Plinacro által megépített horvát szakasza pedig 80 kilométert tesz ki.  A magyar-román és magyar-horvát határokat keresztező összeköttetéseken keresztül az FGSZ szállít energiát külföldi partnereinknek, ám a későbbiekben a kétirányú forgalom is beindulhat.

A jelenlegi műszaki háttér magas színvonalon és valamennyi biztonsági követelményt kielégítve teszi lehetővé Magyarország növekvő mértékű földgáz-felhasználását. A modern rendszerirányító központ és a hozzá tartozó regionális központok alkalmassá teszik az infrastruktúrát a fogyasztói igények folyamatos, zavartalan kielégítésére. 

ITO az elsők között

Az úgynevezett ITO (Independent Transmission Operator – független rendszerirányító) modell a 2009/73/EK rendelet alapján épült be a magyar gáztörvénybe, és megjelenése gyökeres változásokat hozott az FGSZ életébe. A modell lényege, hogy a földgázszállító vállalat törvényi kötelezettségeinek megfelelően minden piaci résztvevő számára biztosítja a hálózathoz való egyenlő és tisztességes hozzáférést, elvégzi a szükséges beruházásokat, és tevékeny résztvevője lesz az európai gázpiac integrációjának.

Az FGSZ megtette a szükséges intézkedéseket, hogy az új modell keretei között is felkészülten folytathassa rendszerirányítási és gázszállítási tevékenységét. Ennek köszönhetően 2012-ben várhatóan elsőként kapja meg az ITO engedélyt.

 

Előző
Következő
 
 
© MOL-csoport | Felelősségkizárás | Kapcsolat