MOL-CSOPORT ÉVES JELENTÉS Gazdasági, társadalmi és környezeti teljesítményünk
Kezdőlap
Tartalomjegyzék
Interjú Fasimon Sándorral
Fasimon Sándor
Ügyvezető igazgató, Kutatás-Termelés Divízió

 

Hogyan tervezi a MOL-csoport ellensúlyozni régi eszközeinek termelés-csökkenését?

Egyes közép-európai eszközeinkből már az 1930-as évek óta termelünk, és ennek következtében napjainkban a természetes mezőkimerülés hatására csökkenő tendenciát mutat termelésünk. Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni azon EOR/IOR technikák szerepét, melyekkel valamelyest sikerült ellensúlyoznunk ezt a folyamatot. Mindazonáltal a MOL-csoport tisztában van azzal, hogy kutatás-termelési portfoliójának versenyképességét csak akkor képes fenntartani, ha új, jelentős potenciállal kecsegtető kutatási és termelési eszközöket veszünk fel. Éppen ezért fordítunk oly kiemelkedő figyelmet nagyszabású projektjeinkre, például Irak kurdisztáni régiójában, Oroszországban, Kazahsztánban és Pakisztánban.

Mely régiókat célozza meg a MOL-csoport jövőben akvizíciós stratégiája?

Érdemes mindenekelőtt leszögezni, hogy továbbra is Közép-Európa tekinthető működésünk kiindulópontjának, emellett pedig a MOL-csoport FÁK térségbeli jelenléte is stabil. Továbbá stratégiai partnerségekkel és kulcsfontosságú eszközökkel rendelkezünk a Közel-Keleten, valamint komoly érdekeltségeink vannak afrikai projektekben. Ezen felül kutatás-fókuszú stratégiánk részeként kijelöltünk több olyan régiót, melyek megfelelhetnek a MOL-csoport szigorú kiválasztási feltételeinek a geológiai potenciál, befektetési követelmények, ország-kockázat és földrajzi távolság szempontjából. Jelenleg is aktívan figyelemmel követjük az üzleti lehetőségeket azokban a régiókban, ahol már jelen vagyunk, illetve a számunkra új területeken.

Mit tekint a MOL-csoport kutatás-termelési portfolió zászlóshajóinak?

A korábban említettek mellett további érték rejlik a kazahsztáni Fedorovsky blokkban, ahol jelenleg is zajlanak a lehatárolási munkálatok. A termelés előreláthatólag 2015-ben kezdődik. Úgy érzem, eljött az idő arra, hogy kiaknázzuk az ebben az eszközben lévő potenciált. Ezen kívül az Akri-Bijeel és Shaikan blokkokban lévő érdekeltségeink kulcsfontosságúak a MOL-csoport kutatás-termelési portfoliója szempontjából. Ezek a projektek hatalmas kutatási potenciállal bírnak egy geopolitikailag stratégiai szerepet betöltő régióban. Az utóbbi néhány év két jelentős felfedezését követően ezek a projektek a lehatárolási fázisban járnak.

Ha már Irak kurdisztáni régiójáról esett szó, kifejtené a MOL-csoport terveit a következő évekre?

A 2012-2013-as kurdisztáni munkaprogramunk intenzív kutatási és lehatárolási feladatokat tűzött ki célul, melynek során két kutatási és hét lehatárolási kút mélyítésére kerül sor. A Shaikan blokkban a lehatárolási fázis a végéhez közeledik, és már folyik a próbatermeltetés. Az Akri-Bijeel blokkban a kutatási tevékenység párhuzamosan zajlik majd a Bijell-találat lehatárolási munkálataival. A próbatermeltetéshez szükséges felszíni létesítmények építése az Akri-Bijeel blokkban 2012 második felére van ütemezve, ez idő alatt pedig tovább értékeljük majd értékesítési lehetőségeinket.

Hogyan befolyásolták az “arab tavasz” eseményei a MOL-csoport térségbeli működését?

Az „arab tavasz” számos országot érintett a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ám mindez a MOL-csoport szempontjából a szíriai operációnkra volt a legnagyobb befolyással. A MOL-csoport napi szinten tartja a kapcsolatot szíriai partnereivel, és minden szükséges lépést megtesz az Európai Uniós szankcióknak való megfelelés érdekében. Minden tőlünk telhetőt megteszünk veszteségeink minimalizálására, elsődleges szempontunk továbbra is munkatársaink biztonságának garantálása. 2012. február 27-én az INA bejelentette, hogy kénytelen volt „force major” értesítést küldeni a szíriai General Petroleum Company-nek. A MOL-csoport folyamatosan figyelemmel követi a szíriai eseményeket és a jelenlegi helyzet békés megoldásában reménykedik.

Hogyan járul hozzá a Kutatás-Termelés Divízió tevékenysége a MOL-csoport sikereihez a fenntartható fejlődés terén?

A MOL-csoport mindig is kiemelkedően fontosnak tartotta a társadalmi és gazdasági fejlődéshez való hozzájárulást azokban az országban, ahol a vállalatcsoport jelen van. Pakisztánban több nagyszabású társadalmi programban veszünk részt: példának okáért a MOL-csoport szemészeti kórházakat, ingyenes orvosi táborokat, lakossági fogyasztást elősegítő vízellátási projekteket, valamint iskola-építési és növényültetési programokat hajtott végre. Irak kurdisztáni régiójában a jövő generációkba való beruházásra koncentráltunk. Számos helyi diák európai oktatását támogatjuk; például iskolatáskákat és iskolai felszereléseket adományoztunk helyi általános iskolás gyermekek számára. Emellett komoly figyelmet fordítunk operációink biztonságára, valamint ezek környezeti hatásainak minimalizálására. Mindezeken túl emberi erőforrásaink fejlesztését is hangsúlyozzuk, mely különböző munkavállalói tréningeken keresztül valósul meg.

Hogyan jellemezné a Kutatás-Termelés Divízió kilátásait a jövő évre vonatkozóan?

Úgy gondolom, a 2012-es év izgalmasnak bizonyul majd általánosságban mind az olaj- és gázipar számára, mind különösképpen a MOL-csoport szemszögéből. Ahogy az iparág egyre inkább kilábal a válságból, várakozásaink szerint egyre több kutatás-termelési lehetőség nyílik majd meg, és új trendek bontakoznak ki. A MOL-csoport igyekszik mindent elkövetni annak érdekében, hogy meg tudjon felelni az új, válság utáni környezet kihívásainak. Egyrészt egyes eszközök termeléscsökkenését kívánjuk ellensúlyozni; másfelől pedig új projekteket szeretnénk felvenni, valamint tovább szeretnénk növelni könyv szerinti készleteinket. Összességében meg vagyok győződve arról, hogy a 2012-es év komoly kihívásokat és lehetőségeket tartogat, és örömmel állíthatom, hogy a MOL-csoport fel van készülve arra, hogy mindkettőnek megfeleljen.

Milyen hosszú távú tervei vannak a Kutatás-Termelés Divíziónak?

A meglévő eszközeinken kutatófúrási tevékenységeket ütemeztünk az következő három évre, mely lehetővé teszi hogy ezek az eszközök középtávon termelő projektekké válljanak. Kulcsfontosságú organikus növekedési projektjeink potenciáljának kiaknázása több mint 3 milliárd dollárnyi tőkebefektetést igényelne. 2014-től 3-4%-ot meghaladó éves termelésnövekedés várható. Új, kutatás-fókuszú stratégiánk fogja megalapozni hosszú távú növekedésünket. További kulcsfontosságú eszközöket szándékozunk felvenni portfoliónkba, míg természetesen nyitottak maradunk az inorganikus növekedési lehetőségekre is.

 

Előző
Következő
 
 
© MOL-csoport | Felelősségkizárás | Kapcsolat