Elnök-vezérigazgató és vezérigazgató levél

A 2011-es év nehéz de sikeres volt.
A magas kőolajár az Upstream üzletág eredményeire pozitív hatást gyakorolt, ugyanakkor a külső környezet kifejezetten nehézzé tette a Downstream üzletág működését. A szíriai események és a szabályozói környezet szigorodása ellenére is képesek voltunk további növekedést elérni 2011-ben. Erős működési eredményünk elsősorban diverzifikált, nemzetközi Upstream portfoliónknak köszönhető. Az Upstream üzletág így összességében a csoport szintű EBITDA eredmény több mint 70%-át tette ki, illetve nemzetközi tevékenységünk emelkedésének következtében a működési eredmények fele Magyarországon kívüli területekről származott.

A Csoport legfőbb eredménytermelő szegmense, az Upstream, különösen kiemelkedő eredményt ért el a 2011-es év folyamán. A 219%-os készletpótlási arány, amely 682 millió hordó SPE irányelvek szerinti 2P jóváhagyott készlet olajegyenértéket eredményezett, korábbi kazahsztáni kutatási sikereinknek, illetve kiterjedt oroszországi mezőfejlesztéseinknek köszönhető. A MOL világszerte 10 új kutat tesztelt sikeresen, amelyből 5 nemzetközi, 5 pedig Magyarországon található. Az elmúlt három évben átlagosan 64%-os kutatási  sikerrátát értünk el. 2011-ben a KKE régió fókusza továbbra is a gyors megtérülést biztosító projektekre irányult. Növelt hatékonyságú és intenzifikált kitermelési eljárások alkalmazásával további lépéseket tettünk meglévő készlet-bázisunk értékének maximalizálására a meglévő termelő mezőinknél. A MOL továbbra is hangsúlyt fektetett az Irak kurdisztáni régiójában, Kazahsztánban és Oroszországban zajló kutatási tevékenységek folytatására, amelyek hosszú távon hozzájárulnak a megnőtt készletek fenntarthatóságához és a termelés növekedéséhez.

A Downstream üzletág 2011-ben a külső környezet különösen kedvezőtlen hatása és néhány előre nem várt horvátországi finomító leállás következtében komoly veszteségeket szenvedett, mely  nyomást gyakorolt a szegmens profitabilitására. Ennek ellenére két legnagyobb finomítónk továbbra is relatíve jól teljesített, amely komplex eszközeink erősségét támasztja alá.

2011-ben a MOL tovább erősítette pénzügyi pozícióját, amelyet 2010-hez képest alacsonyabb eladósodottság és nettó hitelállomány is bizonyít. Csoportunk erős pénzügyi pozícióját az is jelzi, hogy a Fitch megerősítette a MOL befektetési besorolását. A MOL diverzifikált lejárati szerkezetének köszönhetően 2012-ben nincs szükségünk további külső finanszírozás bevonására. A szigorú szabályozói környezetben is fegyelmezettek maradtunk és beruházásainkat és befektetéseinket a működési cash flowból finanszíroztuk. A következő években is elkötelezettek maradunk erős pénzügyi pozíciónk fenntartása mellett és ennek érdekében folyamatosan figyelemmel kísérjük a gazdasági környezetet, emellett  cash flow termelésünktől függően készek vagyunk további növekedési projektek elkezdésére is.

Várakozásaink szerint 2012-ben olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, mint a szíriai force majeure és az igencsak kedvezőtlen finomítói környezet. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy a MOL-csoport jó képességekkel rendelkezik a középtávon kiemelkedő növekedés elérésére. Legfontosabb feladataink közé tartozik a kutatási portfóliónkban rejlő értékteremtés és készletbázisunk növelése, amelyek szilárd alapokat jelentenek az Upstream divízió középtávú termelési növekedésében. A következő két év meghatározó lesz az Irak kurdisztáni régiójában folytatott tevékenységünkben, ahol két kutatási és hét lehatárolási kút fúrását tervezzük. A Downstream szegmensben az a célunk, hogy legfőbb eszközeink vezető pozícióját fenntartsuk és a divízió teljes profitabilitását átfogó hatékonyságnövelő programokon keresztül tovább növeljük. A magasabb szintű divízióintegrációnak köszönhetően a MOL képes lesz eszközeinek és folyamatainak csoport szintű optimalizálására. Piacorientált tevékenységünk célja a régióban lévő megnyert piacok további növelése.

2011-ben a MOL-csoport továbbra is egyedüli vállalatként került be a globális Dow Jones Fenntarthatósági Indexbe a régióból. Az olaj- és gázipari szektor vállalatai közül a kiválasztott legjobb 12 (10%) vállalat közé kerülés valódi elismerése az elmúlt évek során tett erőfeszítéseknek. 2011-ben minden üzleti divízió részletesen meghatározta fenntarthatósági célkitűzéseit a hat Fenntartható Fejlődés (FF) fókuszterület mentén az elkövetkezendő öt évre, annak érdekében, hogy a MOL-csoport helyét a legjobbak között tudjuk biztosítani. Az ENSZ Global Compact alapelveinek bevezetése és támogatása szintén fenntarthatósági céljaink folyamatához járul hozzá.

A MOL-csoport vezetőségének nevében szeretnénk megköszönni minden munkavállalónknak odaadását, kemény munkáját és elkötelezettségét, részvényeseinkenk pedig megbízható támogatását. Biztosak vagyunk benne, hogy a 2011-es év nehéz és kihívásokkal teli környezetben véghezvitt erőfeszítései az elkövetkezendő években is tovább erősítik a MOL-csoport organikus fejlődését.

 
© MOL-csoport | Felelősségkizárás | Kapcsolat