2006.04.24.

Margitszigetnyi új zöldterület: híd a civilek és nagyvállalatok között

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL-csoport Közösségi Faültetési programja keretében egy Magyarországon eddig egyedülálló civil és nagyvállalati összefogás valósult meg. A pályázat nyerteseit a Föld napja alkalmából köszöntötte a két szervezet.

Az Ökotárs Alapítvány és a MOL összefogásából született környezetvédelmi program célja a zöld felületek növelése őshonos fafajták telepítésével, valamint a helyi közösségek összefogásának és környezettudatosságának elmélyítése. A program keretében hazánkban a beérkezett 65-ből 13 sikeres pályázó láthat munkához 2006. őszén, hogy több száz önkéntessel közösen, egy közel margitszigetnyi területet változtassanak zöldebbé. A szomszédos országokban - Romániában és Szlovákiában - is nagy sikert aratott, 6.5 millió forint összértékű regionális kezdeményezés a MOL támogatásával 0valósult meg. Ennek során összesen közel 30 000 facsemete és cserje, valamint több mint 6500 virág és 250 m-nyi élősövény kerül elültetésre, helyi közösségi rendezvények keretében.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatóhelyettese elmondta: az Alapítvány több éve futó Zöldút programjának célja olyan természeti folyosók, ösvények, útvonalak kialakítása és fejlesztése, melyek ökológiai funkciójuk figyelembevételével alkalmasak sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és a mindennapi közlekedésre. Ezek az utak esélyt adnak a helyi gazdaság fejlődésére, a természeti erőforrások fenntartható használata mellett, miközben segítik a helyi közösségek megerősödését. „A Zöldút programhoz kapcsolódik a mostani, MOL-csoporttal közös kezdeményezés is, mellyel célunk, hogy ezen természeti folyosók mentén található települések zöld területeinek kialakítását és rehabilitációját támogassuk faültetési akciók keretében, hogy valóban közösségi használatra alkalmas, élhető közterek jöjjenek létre.” Az Alapítvány igazgatóhelyettese kiemelte: a civilek és a nagyvállalatok közti együttműködés hazánkban ugyan még gyerekcipőben jár, azonban ez a sikeres és példamutató kezdeményezés is azt bizonyítja, hogy milyen hatékony is lehet az ilyen típusú összefogás.

Pallaghy Orsolya, a MOL-csoport tanácsadója elmondta: „a MOL elkötelezett a fenntartható fejlődés támogatásában, ezért célunk, hogy évről-évre többet valósítsunk meg, és teljesítményünket folyamatosan fejlesszük ezen a területen. A fenntartható fejlődés hosszú távú üzleti sikerünk szerves része, melyhez elengedhetetlen környezetünk védelme és társadalmi felelősségvállalásunk. Ennek kiemelkedő példája az Ökotárs Alapítvány és a MOL-csoport között megvalósult környezetvédelmi program, amely messze túlmutat egy szokványos támogatáson. A program sikeréhez ugyanis nagyban hozzájárult a folyamatos szakmai együttműködés és egyeztetés a tervezés és döntéshozatal folyamán, így mindkét fél hatékonyan tudta hozzáadni saját területén szerzett szaktudását és tapasztalatait.”

A nyertesek listája az alábbi honlapon megtekinthető: