2007.07.31.

A MOL szerződést írt alá az észak-olaszország-i Italiana Energia e Servizi (IES) 100%-os tulajdonának megvásárlására.

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. bejelenti, hogy közel fél évig tartó versenytárgyalást követően 2007. július 30-án szerződést írt alá az Italiana Energia e Servizi (”IES”) társaság 100%-os tulajdonának megvásárlására. A vételár összhangban áll az összehasonlítható tranzakciók EV/EBITDA mutatóival, valamint a MOL feldolgozás és kereskedelem üzletére érvényes 16%-os hosszú távú megtérülési céljával. A pontos vételár a tranzakció zárásának időpontjára készített mérleg alapján, több módosító tétel figyelembevételével kerül megállapításra. A végleges vételárat a zárást követően hozzuk nyilvánosságra, a tranzakciós dokumentumokban vállalt titoktartási kötelezettségekkel is összhangban. A tranzakció zárásához versenyhivatali jóváhagyás szükséges, mely ennek függvényében 2007. negyedik negyedévben várható.

Az IES Olaszországban működő finomítással és kereskedelemmel foglalkozó társaság, melynek tulajdonában áll a 2,6 millió tonna éves kapacitású mantovai finomító, kedvező elhelyezkedéssel az észak-olasz fejlett ipari régió közepén. A finomító nehéz kőolajat dolgoz fel, a kőolajellátás a Marghera kikötőből egy 124 km hosszú, az IES tulajdonában lévő vezetéken keresztül biztosított; a finomító Nelson Komplexitás Index-e 8,36, a 2006-os év folyamán 96%-os kihasználtsággal működött. A társaság megközelítően 2,5 millió tonna kőolajterméket értékesít főként Észak-Olaszországban. Az IES Csoport jelenleg 165 töltőállomással rendelkezik, ebből 30 van a társaság tulajdonában; a kutak többsége a finomító ellátási sugarán belül helyezkedik el. A finomító termelése jó alap a kiskereskedelmi hálózat további bővítéséhez a térségben, növelve ezzel a finomítás és kereskedelem integritását és a profitabilitást az ellátási lánc mentén. A termékek megfelelnek a jelenlegi EU minőségi szabványnak (10 ppm benzin, 50 ppm dízel), továbbá folyamatban vannak azok a beruházások, amelyek lehetővé teszik a 2009-es termékelőírásoknak való megfelelést (10 ppm dízel). A termelés főként a középpárlatokra fókuszál, amelyek 47%-ot képviselnek a termékkihozatalban, emellett a könnyűpárlat 17%-ot tesz ki. Az IES 1.295 millió euró árbevétel mellett 98 millió euró EBITDA-t ért el a 2006. június 30-ig tartó pénzügyi évben, nettó eredménye 43 millió eurót tett ki ugyanebben az időszakban. A vállalat nettó adósságállománya 2006. június 30-án 309 millió euró volt.

Az IES megvásárlásával egy új piacra lépünk be Észak-Olaszországban, amely kiegészíti a jelenlegi horvátországi, ausztriai és szlovéniai működésünket. Az IES bázisul szolgál ahhoz, hogy erős pozíciót építsünk ki a fejlett, észak-olasz ipari régióban, egyben stabil alapot jelenthet további növekedési lehetőségek vizsgálatára a Mediterrán térségben és Dél-Európában. Hosszútávon jelentős növekedési lehetőséget jelenthet a jelenlegi eszközeinkkel, tevékenységünkkel való összehangolásból eredő szinergiák kiaknázása (például értékesítési tevékenység közös optimalizálása).

A MOL működteti a két leghatékonyabb finomítót ma Európában. Jó lehetőséget látunk arra, hogy tudásunkat és tapasztalatainkat átadva tovább javítsuk az IES finomítói és kereskedelmi tevékenységének eredményességét. Szigorú hatékonyságnövelő módszereinkkel jelentős hatékonyságnövelést szeretnénk elérni új üzletünkben. A következő 5 évben egy 130 millió euró értékű fejlesztési program végrehajtásával 3 millió tonnára kívánjuk növelni a finomító működési kapacitását, és ennek megfelelően növelni a kőolajvezeték kapacitását. Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy jelentősen javítsuk a termékkihozatalt a jól értékesíthető középpárlatok arányának növelésével.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató elmondta:
Az IES megvásárlásával feldolgozási és kereskedelemi tevékenységünket kiterjesztjük a Mediterrán térség felé, tovább erősítve jelenlétünket Horvátországban, Ausztriában és Szlovéniában. A tranzakció jól mutatja, hogy további növekedési lehetőségeink vannak a régióban, amelyek kiegészítik jelenlegi meghatározó piacainkat. Mint azt már korábban is jeleztük, szélesebb régióban vizsgáljuk a lehetőségeket a feldolgozás és kereskedelem akvizíciók terén, beleértve a Mediterrán térséget is. Úgy véljük ez az akvizíció egy újabb értéknövelő befektetés részvényeseink számára.”