2008.03.10.

A MOL és az Oman Oil Company S.A.O.C stratégiai együttműködési megállapodást kötött

A MOL Nyrt ezúton értesíti a tőkepiaci szereplőket, hogy 2008. március 8-án az Oman Oil Company S.A.O.C-val (OOC) stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. Az együttműködés keretében a MOL 8.774.040 db “A” Sorozatú törzsrészvényt értékesít (az alaptőke 8%-át) 145,429 USA dolláros részvény árfolyamon az OOC-nek.

A stratégiai együttműködés szerint a MOL részesedést szerez nemzetközi eszközökben, valamint készpénzt kap az OOC-től. A MOL által megszerzett eszközök és készpénz végső megoszlása még változhat meghatározott harmadik felek jóváhagyásának és egyes érintett elővásárlási jogok gyakorlásának függvényében. A MOL és az OOC abban is megállapodtak, hogy a jövőben stratégiai partnerségüket különböző üzletfejlesztési projektekre is kiterjesztik. Az eszköz tranzakciók legkésőbb 2008. december 31-ig lezárulnak. A MOL az eszköz és részvénytranzakciók zárását követően tájékoztatást ad a további részletekről.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója elmondta:

„Üdvözöljük új stratégiai részvényesünket, aki eszközeivel, kiterjedt üzleti kapcsolataival valamint üzleti és technológiai know-how-jával tovább növeli a részvényesi értéket, önálló stratégiánkkal összhangban. Ez a stratégiai együttműködés a MOL számára jelentős üzleti potenciált jelent az upstream és a downstream üzletágakban a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és egyéb régiókban. ”

Maqbool Ali Sultan H.E. az OOC elnöke így kommentálta az eseményt:

“Büszkén tesszük közzé az OOC legújabb üzleti lépését, amely összhangban van cégünk növekedési terveivel és befektetési portfoliónk diverzifikálására irányuló stratégiánkkal, amely néhány eszközünkre támaszkodva meghatározó jelenlétet biztosít számunkra Közép-Kelet-Európában. A MOL-lal történő együttműködés további üzleti lehetőségeket teremt számunkra Ománban, Magyarországon, valamint más régiókban és országokban."

Az Oman Oil Company S.A.O.C. (OOC) bemutatása

Az OOC egy gazdasági társaság, ami az Ománi Szultánság Kormányának 100%-os tulajdonában van. A céget 1992-ben azzal a céllal alapították, hogy előmozdítsa a kormány energetikai befektetési lehetőségeit Ománban és az országon kívül.  Az OOC fontos szerepet játszik a Szultánság gazdaság diverzifikációjára irányuló törekvésének megvalósításában, valamint az ománi és külföldi magánbefektetések előmozdításában energetikai és energetikához kötődő projektekben való részvételével. Az OOC stratégiájának alappillérei: a diverzifikáció, jövedelmének növelése valamint további üzleti területek felkutatása. Az OOC jelenleg a következő üzletekben rendelkezik érdekeltségekkel: kutatás és kitermelés (upstream), vezetékes és tengeri szállítás, kőolaj finomítás és petrolkémia, alumínium ipari és energetikai nagy- és kiskereskedelem. További információ: www.oman-oil.com

A MOL Nyrt bemutatása

A MOL Nyrt. Közép-Kelet-Európa vezető, független, nemzetközi, integrált, olaj és gázipari vállalata, budapesti székhellyel. A MOL csoport tőkepiaci kapitalizációja közel 15 milliárd USD. A cég Európában, Közel-Keleten, a FÁK országokban és Afrikában végez üzleti tevékenységet és világszerte 15 ezer főt foglalkoztat. A MOL három magas komplexitású kőolaj finomítót üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Olaszországban, valamint 1000 töltőállomással rendelkezik Közép- és Dél-Európában. 2007. végén a MOL az előzetes számítások szerint 340,6 millió boe (hordó-kőolajegyenérték) bizonyított és valószínű szénhidrogén készlettel rendelkezett, (az INA készleteinek 25%-os részének figyelembe vétele nélkül) és átlagos kitermelése 90,5 ezer boe/nap volt. A MOL csoport ezeken felül több mint 5.000 km magasnyomású földgázvezetéket működtet, és petrolkémiai tevékenységet is végez. További információ: www.mol.hu