2008.10.21.

A MOL nyerte el a DuPont különdíját egészségvédő programjáért

A MOL "STEP-Tégy egy lépést az egészségedért" programja különdíjat nyert azon a nemzetközi megmérettetésen, melyen az egészséges és biztonságos munkakörnyezetet értékelték.

Több mint nyolcvan ország közel kétszáz vállalati vezetője vett részt a napokban Genfben a Biztonság és Teljesítmény vezetői fórumon. A találkozás célja, hogy felhívja a figyelmet a munkavégzés biztonságára a legkülönbözőbb iparágakban a világ minden részén. Az évente megrendezett eseményen adják át a rangos “DuPont Biztonsági Díjakat”, amelyeket az egyéni és kollektív biztonsági kezdeményezések elismeréseként kaphatnak európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) társaságok

“A DuPont Biztonsági Díj a munkahelyi, illetve általában a társadalmi biztonság területein nyújtott hozzájárulásokat vagy elvégzett beruházásokat veszi figyelembe”– mondta Ian Hudson, a DuPont EMEA elnöke. “Öt kategóriában adunk ki díjakat és nagy örömünkre szolgál, hogy a MOL nyerte el a DuPont Kulturális Fejlődés kategóriájának különdíját.”

A MOL-csoport dolgozói Közép- és Kelet- Európa-szerte potenciálisan veszélyes munkahelyeken végzik munkájukat, mint az olajkutatás, a finomítás, a petrolkémia, az olaj- és gázszállítás, valamint tárolás. A munkahelyi biztonság ezért kiemelkedő jelentőségű a MOL számára.

A most díjazott „STEP- Tégy egy lépést az egészségedért” programot a MOL-csoport egy komplex, hosszútávú egészségfejlesztő terv részeként indította annak érdekében, hogy fejlessze a munkahelyeken a biztonsági- és egészségügyi tudatosságot A 2007 januárjában indult STEP programba az olajipari cég már bevonta a MOL magyarországi és szlovákiai telephelyeken dolgozók 40%-át, ezzel lefedve a csoport tíz jelentős tagvállalatát. A célok szerint 2011-re eléri a MOL 15 000 dolgozójának 75%-át, akik hét országban hét anyanyelven, és több mint ezer telephelyen dolgoznak.

A STEP program keretében a MOL dolgozói az extra orvosi szűrővizsgálatok az alkalmassági vizsgálatok mellett egyéni egészségtervet kaphatnak és olyan egészségfejlesztési akciókban vehetnek részt, mint a stresszkezelés, a dohányzásról leszoktató program, az egészséges munkahelyi étkezés és az aktív mozgás. A MOL külön figyelmet fordított arra, hogy a programot minden régióban minden dolgozójához eljutassa, figyelembe véve a regionális különbségeket is.

Az erőfeszítések eredményeként a vállalat megvalósított egy magatartásváltozásra fókuszáló kezdeményezést, amely megkérdőjelezi a beidegződéseket és alapvető módosulást ér el a dolgozóknak a biztonságról és egészségről kialakult véleményében.

“Nagyon örülünk, hogy a DuPont, a világ egyik vezető társasága – amely híres a kiemelkedő biztonsági sztandarjairól – a MOL kulturális fejlődési programját díjjal ismerte el” – mondta Cseh Béla, a MOL Fenntartható Fejlődésért és Egészség, Biztonság és Környezetvédelemért felelős igazgatója. “A STEP program eredményeként biztosítani tudjuk, hogy dolgozóink csaknem fele részt vett az extra egészségügyi szűréseken, sport programokban vagy kipróbálta a STEP menüt az üzemi éttermekben. Feladatunknak érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet az egészséges életmódra, ám ugyanolyan fontos, hogy rávilágítsunk az egyéni felelősség jelentőségére is.”

A DuPontról

A DuPont egy tudományos alapokon álló vállalat. 1802-ben alapították, és a DuPont munkába állítja a tudományt, hogy fenntartható megoldások révén jobb, biztonságosabb és egészségesebb életet biztosítson mindenhol az emberek számára. Több mint 70 országban van jelen, és a DuPont számos innovatív terméket és szolgáltatást nyújt a piacokon, beleértve a mezőgazdaságot, élelmiszeripart, elektronikát, hírközlést, biztonságot és védelmet, háztartást és építőipart, közlekedést és ruházati ipart. 2001 óta a DuPont támogatja az un. Biztonsági Fórumot és Díjat annak érdekében, hogy ösztönözze az európai, közel-keleti és afrikai társaságokat a biztonság javítására, valamint a biztonság előmozdítására az élet valamennyi területén.

A MOL-ról

A MOL Nyrt. Közép-Kelet-Európa egyik vezető, független, nemzetközi integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal. A MOL-csoport piaci kapitalizációja 2008. június 30-án meghaladta a 14,5 milliárd dollárt, működését Európában, Közel-Keleten, Afrikában és a FÁK tagállamai területén folytatja, alkalmazottainak száma világszerte eléri a 15,000-t.