2011.10.25.

6. MOL-FER Ipari Létesítményi Tűzoltóságok Nemzetközi Konferencia

A MOL-csoport és a FER Tűzoltóság október 25-26-án, Budapesten immár 6. alkalommal rendezi meg az Ipari Létesítményi Tűzoltóságok Nemzetközi Konferenciáját. A konferencián 24 országból mintegy kétszáz tűz- és biztonságtechnikai szakember vesz részt. A rendezvény középpontjában ez alkalommal az iparban működő legújabb integrált veszély-elhárítási rendszerek, a balesetek megelőzésével és elhárításával kapcsolatos fejlesztések állnak. A legújabb technológiák működését a gyakorlatban is bemutatják a MOL százhalombattai finomítójában.

Az ipari létesítmények magukban hordozzák a balesetek lehetőségét, ennek elkerülésére a legkorszerűbb védelmi intézkedéseket alkalmazzák az üzemeltető szakemberek. A különféle passzív és aktív tűzvédelmi- és biztonsági rendszerek mellett kiemelkedő szerepe van az esetleges veszélyhelyzetek megelőzősén és elhárításán dolgozó szakemberek felkészültségének is. Ennek a speciális szakterületnek a legújabb ismereteit, a világon alkalmazott legkorszerűbb berendezéseit és módszereit ismerhetik meg a konferencia résztvevői.

A konferencián többek között egy japán szakértő ismerteti a márciusi földrengés utáni gáztartály tüzek oltásának tapasztalatait, a hazai katasztrófavédelem képviselője pedig tavalyi vörösiszap katasztrófa elhárítását mutatja be. A résztvevők megismerkedhetnek a legkorszerűbb, világszerte elterjedt számítógépes beavatkozást segítő módszerekkel, mint pl. a vészhelyzet-kezelés valós idejű számítógépes támogatása, vagy a gázfelhő terjedési modellek alkalmazása.

A gyakorlati bemutatón horvát szakemberek mutatják be egyedi, többcélú robot tűzoltó járművüket, amely emberi élet veszélyeztetése nélkül, távirányítással, akár 1500 méter távolságban is képes tüzet oltani, veszélyes tárgyakat biztonságos helyre vinni, vagy éppen utat nyitni más egységek számára.

A MOL felelős vállalatként elsődleges feladatának tekinti a biztonságos üzemeltetést, munkatársainak, létesítményeinek, szűkebb és tágabb környezetének megóvását. Tűzvédelmi stratégiájának alappillére a megelőzés, de a termelő területeken nagy hangsúlyt fektetnek az esetleg mégis bekövetkező események esetén az azonnali, professzionális beavatkozásra, mentésre. A korszerű és hatékony tűzjelző- és beépített oltórendszerek fejlesztése, a tűzivíz hálózatok felújítása, valamint a legmodernebb tűzoltó anyagok és eszközök alkalmazása is jelentősen hozzájárul a MOL-csoport tűzvédelmi hatékonyságának növeléséhez.

A MOL hazai létesítményeinél a tűzvédelmi és mentési feladatok ellátásában - immár három telephellyel - a FER Tűzoltóság meghatározó szerepet lát el.