2009.12.04.

Újabb három évig támogatja a felsőoktatást a MOL - Stratégiai együttműködés négy egyetemmel

Újabb három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá december 2.-án a MOL a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudományegyetemmel. A stratégiai együttműködés elősegíti az oktatás fejlesztését és az ipar munkaerőigényével történő összehangolását, valamint lehetőséget biztosít a közös kutatói munkára.

A versenyképesség megőrzése csak kiválóan képzett szakemberekkel lehetséges. A MOL-csoport éppen ezért évek óta nagy figyelmet fordít a magasan kvalifikált utánpótlás biztosítására, és ennek érdekében alakított ki együttműködést több magyarországi egyetemmel. Az elmúlt évek kedvező tapasztalataira alapozva, most újabb három évre jött létre megállapodás a MOL és Magyarország négy vezető egyeteme között. A már korábban megkötött együttműködésekkel – a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Debreceni Tudományegyetemmel – immár hét felsőoktatási intézménnyel alakított ki szorosabb kapcsolatot a MOL. Az ipari elvárások jobb megismerése az egyetemek számára jó támpontot ad a vállalatok szakember-igényének feltérképezésére, a tananyag fejlesztésére, a gyakorlatorientált képzés erősítésére, a tudományos és vállalati regionális kapcsolatrendszerek kölcsönös megismerésére és kiaknázására is.

„A MOL igazi értéke a nálunk dolgozó szakemberek fejében van. A magyar felsőoktatás a múltban képes volt a MOL-csoport stratégiai szakember-utánpótlásának jelentős részét biztosítani. Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így legyen, segítenünk kell a kulcsfontosságú intézmények munkáját. Ez nem egyszerűen támogatás, hanem olyan partnerség, amelynek mindennap megérik a gyümölcse.” - mondta Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az ünnepélyes aláírás alkalmából.

Az egyetemek a vállalattal közösen kialakított szakmai továbbképzési programokat indítanak, míg a MOL szakemberei a nappali oktatásában és a továbbképző tanfolyamokon meghívott előadóként vesznek részt. A MOL szakmai és anyagi támogatást nyújt az oktatást, kutatást segítő infrastruktúra fejlesztéséhez, oktatási programok kialakításához, az egyetemek nemzetközi mesterképzési programjai megvalósításához, ezáltal hozzájárul az egyetemek stratégiai céljainak eléréséhez.

A tudományos kutatás és műszaki fejlesztés területén is továbbfejlesztik az eddigi együttműködést. A MOL és a felsőoktatási intézmények kölcsönösen támogatják egymást az innováció és az eredményorientált kutatás-fejlesztési feladatok kidolgozásában, valamint azok végrehajtásában. Az egyetemek részt vállalnak a profiljukba illő technológiai, környezetvédelmi, műveleti, szervezési, irányítástechnikai, számítástechnikai és gazdasági döntések előkészítésében, továbbá vállalják a MOL egyes üzletágainak igényei szerint gazdasági vagy műszaki elemzések elvégzését. A partnerek együttműködnek abban is, hogy kutatóik tudományos fokozat elnyerését célzó munkájukat, vagy annak egy részét, a másik félnél végezzék el.

Az együttműködésből természetesen nemcsak az oktatók, hanem a hallgatók is profitálnak: a MOL nemzetközi energetikai vállalatként lehetőséget nyújt a tehetséges fiataloknak, hogy már egyetemi tanulmányaik alatt is világszínvonalú, multikulturális üzleti környezetben végezhessék gyakorlatukat, a későbbiekben pedig akár ígéretes karrierlehetőséget is kínál számukra a MOL-csoport leányvállalatainál itthon vagy külföldön.

Ennek érdekében a MOL a hallgatók számára különféle pályázatokat ír ki, és elősegíti, hogy szakdolgozatukat és diplomamunkáikat a Társaságnál készíthessék, ahol tapasztalt szakemberek állnak melléjük ipari konzulensként. A MOL törekszik a partner egyetemek végzős hallgatóinak a vállalat szakember-utánpótlásában betöltött részarányának növelésére is, és feltett szándéka, hogy a végzett diákok közül a legkiválóbbakat a társaság számára megnyerje és lehetőséget biztosítson MOL ösztöndíj elnyerésére.