A jövő töltőállomása – Budapest, Istenhegyi úti MOL-töltőállomás

Az Istenhegyi úti koncepció töltőállomás célja egyfajta útkeresés a jövő kihívásainak lehetséges kezelési módjaira, üzemelési tapasztalatok szerzése jelenleg még nem sztenderd ipari megoldások alkalmazásában, így hozzájárulva ezek elterjedéséhez és hatékonyságuk növeléséhez. A tapasztalatok alapján fogunk egyes elemeket részben vagy egészben benzinkútjainkon alkalmazni.


Az épület hőszigetelése

Az épület portálján és homlokzati nyílászáróinál háromrétegű speciális üvegeket alkalmaztunk és extra vastag - a tetőn 35 cm-es, az épület falain 25 cm-es - hőszigetelést építettünk be, melynek segítségével jelentősen csökkenthetjük az épület téli-nyári hőveszteségét és a fűtésre illetve hűtésre fordítandó energiát. Ezen megoldásokkal elértük, hogy az épület energiafelhasználása 55%-al csökkent és az energia-tanúsításnál a legjobb „A” energiatakarékos besorolást kaphassa.



Zöldfal

A növényekkel beültetett zöld homlokzat meleg nyári napokon csökkenti a hőmérsékletet az épületben és egész évben oxigénben dús, friss levegőt biztosít a környezetnek. Az elhelyezett növények 66 m2-es felülete mintegy 3 tonna CO2 gázt semlegesít évente és amellett, hogy pozitív hatással van a vásárlóközönségre, kellemes mikroklímát is biztosít a töltőállomás környezetében.

A zöldfal örökzöld növényei (különböző Varjúháj-félék) egy Sedum szőnyeg elnevezésű ültető anyagra lettek telepítve, amit a - 100%-ban újrahasznosított - Aquadyne „nedvességmegtartó” panelekre rögzítettünk. A növények gyökerei belenőnek a panelekbe és a csepegtető öntöző rendszer az összegyűjtött és eltárolt esővízből folyamatosan táplálja azokat. A varjúháj a legtűrőképesebb növények egyike. Elviseli a hosszantartó extrém szárazságot, a tűző napot, ezért javasolt a beépítése öntözetlen tetőkertbe vagy déli fekvésű homlokzatra illetve olyan felületekre, ahol a meleg nyári hónapokban még a fű is kiéghet. Az épület zöld elemei összhangban állnak a zöld „Hegyvidéki” környezet kialakításának törekvéseivel, zaj és porszűrő szerepet töltenek be, valamint intimitást biztosítanak az épületnek.


Zöldtető

Az épület tetejére telepített növények a szigetelés révén energiát takarítanak meg, csökkentik a téli-nyári nagy hőmérsékletingadozások épületre gyakorolt hatását, és amellett, hogy hasznosítják a csapadékvizet, még a csatornaterhelést is csökkentik. Az extenzív zöld-tető 150m2-es felülete kb. 7 tonna CO2 gázt semlegesít évente a rátelepített szőnyegszerű örökzöld növényekkel. Mind a zöldfal, mind a zöld-tető kevés karbantartást igénylő, időjárás álló fajtákból lett kialakítva.

Esővíz hasznosítás

Az esővíz összegyűjtésével és ciszternában való tárolásával oldottuk meg a tetőn és a falakon elhelyezett növények öntözését, ily módon kevesebb ivóvizet kell locsolásra fordítanunk.

Alternatív fűtési energiafelhasználás: Hőszivattyús rendszer

Az épület fűtését-hűtését és melegvíz ellátását az egyik legkorszerűbb „levegő-víz” hőszivattyús rendszer biztosítja, mely költséghatékonyabb a modern kazánoknál és villanybojlereknél. Az itt beépített DAIKIN típusú hőszivattyú a jelenleg elérhető egyik legnagyobb hatásfokkal rendelkezik (4,09 COP, ami azt jelenti, hogy 1 kW felvett villamos energiából 4,09 kW fűtőteljesítményt tud generálni). Az alkalmazott berendezés és beépített hőcserélők az alacsony energiafelhasználás mellett a hűtés-fűtés- és a hideg-meleg víz-ellátás tekintetében teljesítik a zéró CO2-kibocsájtást. A hőszivattyú a levegő hőtartalmát hasznosítja, a környezetet nem károsítja (a korábban alkalmazott földgázfűtést megszüntettük).

Napelemes elektromos energiatermelő rendszer

A kiszolgáló terület feletti 195 m2-es ún. szolár  előtető az árnyékoláson túl az üvegszerkezetbe laminált polikristályos napcellái (Building Integrated Photovoltaics) segítségével a megújuló napenergiát alakítja át elektromos árammá és látja el vele a töltőállomást. A két tető fölé magasodó egyedi kialakítású “szolárfa” ágain 60 db rombusz alakú napcellás “levél” ad további közel 50 m2 hasznos felületet.

Tudomásunk szerint üzemanyagtöltő állomáson szolárfa és egyhéjú előtetőbe integrált napelemes energiatermelő rendszer még nem épült sehol.

Az itt megépített napelemes rendszer a jelenleg elérhető leghatékonyabb rendszerek egyike, amely körülbelül 30.800 kWh energiát termel majd évente, jelentősen csökkentve ezzel a töltőállomás üzemeltetéséhez szükséges kiegészítő energiaigényt. Bár ez a berendezés jelenleg még drága, mégis a megépítés mellett döntöttünk, mert egyrészt biztosak vagyunk szolár cellák gyártási költségeinek csökkenésében és napenergia hasznosító képességük további növekedésében, másrészt viszont régóta keressük a jelenleg világszerte alkalmazott, nehézkes, nagy anyagfelhasználású előtetőkből kivezető utat.


Power LED világítás

Az épület és a külső kiszolgáló területek megvilágítására Power LED lámpákat használnak, melyek energiafelhasználásukat és élettartamukat (üzemórájukat) tekintve a leggazdaságosabbak, karbantartási igényük jelentéktelen. Ezen a töltőállomáson a mindösszesen beépített 355 darab LED lámpa jelentős (évi 6000 KWh feletti) elektromos energia megtakarítást eredményez – és megspórolja a hagyományos izzóknál gyakori égőcserék és a karbantartási költségeit.


LED kijelző panelek, információs rendszerek

A Shop épület főbejárati portálja fölé egy közel 5 m2 -es nagy felbontóképességű LED kijelző panelt építettünk be, aminek mozgó feliratait és képeit komputerről szerkeszthetik és vezérelhetik az irodából. Ugyancsak interaktív infópaneleket és monitorokat építettünk be a shop belső terében és a kútoszlopok közelében.

Az összehangolt információs rendszer célja – az aktuális promóciókon kívül - vevőink tájékoztatása a fenntartható fejlődés kérdéseiről, azok lehetséges kezelési módjáról, az itt alkalmazott megoldásokról és azok gyakorlati hasznáról, valamint napi aktualitások és MOL-lal kapcsolatos hírek megosztása vásárlóinkkal.

Belsőépítészet

A belső teret igyekeztünk a lehető legkörnyezetbarátabb anyagokkal kialakítani. Különösen korszakalkotónak tekintjük, hogy az egyedi üzlet berendezések, polcok, asztalok, sőt még a székek is újrahasznosított kartonpapír felhasználásával készültek – üzemanyagtöltő állomáson ilyen még nem volt, de általában is úttörő megoldásnak tekinthető. Reményeink szerint a jövőben lehetőségünk lesz a bútorzat néhány elemét egységesen alkalmazni kútjainkon. A környezetbarát kialakítású vinyl textile padlóburkolat szintén újrahasznosított anyagokból gyártják. A mennyezetről belógatott „dugó” lámpatestet 512 darab használt parafa dugó felhasználásával formálták meg - természetesen LED világítással. A teret színesíti, egyben kellemes mikroklímát teremt a három darab, zöld északi zuzmóval díszített gömb elem, mely az eladótér páratartalmából nyeri táplálékát.

Tervező: Európa Stúdió Kft. Zombori Zsolt, Kiss Péter