Közlekedésbiztonság

Multinacionális vállalatként számos telephelyet működtetünk, ennek megfelelően munkavállalóink rengeteget utaznak, elsősorban személygépkocsival. Ezt szem előtt tartva a közlekedési balesetek kezelésével szemben azok megelőzésére törekszünk.

A közlekedés során munkatársaink kockázatokkal szembesülnek és ezek csökkentése érdekében defenzív járművezetési képzést szerveztünk azoknak, akinél a munkavégzés rendszeres vezetést igényel. A tanfolyamokat úgy terveztük, hogy felkészítse a jármű-vezetőket a baleset megelőzési technikákra, miközben előmozdítja a kölcsönös megértés és együttműködés szellemének kialakítását. Minden résztvevőt bevontunk egy elméleti képzésbe, amely a biztonságos közlekedésre való oktatási rendszeren alapul, és ezt követően részt vettek egy havi táv-oktatási programban, hogy naprakészen tarthassák az újonnan elsajátított ismeretanyagot. A résztvevők gyakorlati oktatásban is részesültek, személyre szóló értékeléssel kiegészítve.

Azt javasoljuk és ajánljuk a járművet vezető dolgozóinknak, vegyenek részt a kiegészítő járművezetési tanfolyamon is. A tanfolyam négy modulból áll: vezetés síkos úton, terepen, éjszaka és rossz látási viszonyok között, illetve gyakorlatlan vezetői képzés. A cél az, hogy a járművezetők képesek legyenek a speciális közlekedési viszonyok között is defenzív járművezetésre a közlekedéssel kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében.

A társadalomra gyakorlott hatás

A MOL kiskereskedelmi hálózata plakátokat, képeket, füzeteket és szórólapokat helyez ki a töltőállomásokon, hogy felhívja a gépkocsivezetők és a vásárlók figyelmét a közlekedési kockázatokra és javítsa a volán mögött ülők magatartását. A vállalati folyóirat, a MOL Panoráma közlekedésbiztonsági felhívásokat és más, a közúti biztonsággal kapcsolatos hasonló cikkeket közöl a MOL munkatársai, azok családtagjai részére, ideértve a töltőállomások látogatóit is. A MOL tovább folytatja azon kampányait is, amelyek elősegítik a gazdaságos, biztonságos és környezetbarát járművezetési szokásokat, és támogatják a járművezetőket az üzemanyag fogyasztás csökkentésében. A környezetbarát járművezetési ötletek alkalmazása révén egy átlagos vezető képes „az üzemanyagon túl” mást is megtakarítani. A Globális Közúti Biztonsági Partnerség projektek támogatásán keresztül jobban összehangoljuk a hatósági, üzleti és NGO-k (nem-kormányzati szervezetek) együttműködését működési területünkön a közúti balesetek és baleseti sérülések megelőzésében.


További, a témakörhöz kapcsolódó információt a MOL-csoport Éves jelentéseiben talál: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012.