Társaságunkról röviden

Társaságunkról röviden

Név: MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
Cégforma: Nyilvánosan Működő Részvénytársaság
Székhely: H-1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 18, Magyarország
Tulajdonosi szerkezet

A MOL-csoport Kelet-Közép-Európa egyik vezető integrált olaj- és gázipari vállalata, amely nagyméretű, koncentrált nemzetközi kutatási és termelési portfolióval rendelkezik.
A Csoport piaci kapitalizációja 2011. év végén meghaladta a 7,5 milliárd USA dollárt. Részvényeinket jegyzik a Budapesti, a Luxemburgi és a Varsói Értéktőzsdén. Értékpapírjainkkal az Egyesült Államok OTC, illetve a londoni International Order Book rendszerekben kereskednek.
Legfontosabb célunk, hogy a meglévő és az új piaci lehetőségek minél teljesebb kihasználásával tovább javítsuk a teljes portfoliónk hatékonyságát a magas szintű társadalmi és környezeti teljesítményünk fenntartása mellett.

Főbb csoportszintű adatok (2011):


Árbevétel: 5.343,2 milliárd Ft (26,596 millió USD)
Piaci kapitalizáció: 7,5 milliárd USD
Foglalkoztatottak száma: 31.732 (2011. december 31-i záróadatok alapján, INA munkavállalókkal együtt)
Töltőállomások száma (db): 1.635
Bruttó kőolaj készlet (millió hordó): 325,2
Teljes kőolaj feldolgozás (kt): 21.802
Bruttó földgáz készlet (millió boe): 357.1
Teljes kőolajtermék értékesítés (kt): 18.375
Összes vegyipari (olefin és polimer) termékértékesítés (kt): 1.504

Főbb tevékenységeinkről röviden a 2011-es éves jelentés alapján:

Az Upstream (Kutatás-termelés) szegmens 12 országban végez olaj- és gázkutatási tevékenységet, míg 8 országban termelési tevékenységet. SPE 2P készletünk  2011. december 31-én 682 millió kőolajhordó-egyenérték volt, 2011-es évi átlagos szénhidrogén termelésünk pedig napi 147 ezer kőolajhordó-egyenértéket tett ki. Több mint hét évtizednyi kelet-közép-európai múltra visszatekintő, illetve több mint 20 évnyi nemzetközi tapasztalattal bíró vállalatként a MOL-csoport számára most jött el az idő, hogy learassa korábbi sikereinek és kitűnő kutatási-fúrási eredményeinek babérjait. Az utóbbi években számos jelentős felfedezést értünk el Magyarországon, Oroszországban, Kazahsztánban, Pakisztánban és Irak kurdisztáni Régiójában. A MOL-csoport hagyományos központi térségének számító közép-kelet-európai régió mellett egyre nagyobb hangsúly kerül az oroszországi és kazahsztáni tevékenységre a jelentős készletnövekedésüknek köszönhetően. Irak kurdisztáni régiója is egyre nagyobb figyelmet kap kiemelkedő eszközeink miatt.

A Downstream (Feldolgozás és Kereskedelem, Kiskereskedelem és Petrolkémia) szegmens 5 finomítót, 2 petrolkémiai üzemet és egy regionális logisztikai rendszerrel ellátott, modern értékesítési üzemanyag-töltőállomás hálózatot működtet. Ezek mind közös ellátási-lánc optimalizálás mellett működnek. 2011-ben a szegmens integrációja jelentősen erősödött, amely biztosította az egymásra épülő és egymást kiegészítő üzleti folyamatok kiaknázását, a működési hatékonyság megtartását és a kedvezőtlen külső gazdasági környezet hatásait is enyhítette. A Csoport két, komplexitását tekintve legfejlettebb finomítója (Pozsonyi és Dunai finomítók) továbbra is élvezték a fejlett eszközparkjaik adta előnyöket, a magas nettó készpénztermelő képességüket és a központi elhelyezkedésükből adódó szárazföldi piacokhoz szükséges kitűnő adottságaikat.

Gáz Midstream szegmens: Magyarországon jelenleg kizárólag az FGSZ Zrt. rendelkezik földgázszállítási és rendszerirányítási engedéllyel. A teljes hazai nagynyomású vezetékrendszer a társaság tulajdonát képezi, és egyben felelős annak működtetéséért is. A hazai földgázszállítási tevékenység mellett az FGSZ tranzit tevékenységet is folytat Szerbia és Bosznia-Hercegovina, valamint átszállítást  tevékenységet Románia és Horvátország irányába. Az MMBF Zrt. által üzemeltetett földalatti gáztároló létesítmény immár második sikeres évét zárta 2011-ben. Így csoportunk a gáztárolói piac aktív szereplőjének számít. A MOL vizsgálja a lehetőségét egy diverzifikált energiaportfolió kialakításának is.


Hosszú távú gazdasági, társadalmi és környezeti teljesítményének elismeréseként 2011-ben a MOL immár másodszor került be a Dow Jones Fenntarthatósági Indexbe.

Üzleti működésünk részletesebb bemutatásáért kérjük látogasson el az alábbi oldalra.