Finomítás

Magyarországon egyedüli vállalatként foglalkozunk kőolaj-finomítással. A MOL-csoport finomítóinak összehangolt működtetésével biztosítjuk a régió országainak magas minőségű kőolajtermékekkel történő ellátását.

1994-ben megszereztük az ISO 9002 szerinti minőségbiztosítási tanúsítványt, majd 2003-ban az ISO 9001: 2000 szerinti minőségirányítási rendszer tanúsítványát is.


Fejlesztések a környezetvédelem érdekében

A Dunai Finomítóban, az EU 2005 projekt keretében új gázolaj-kénmentesítő, motorbenzin-kéntelenítő és hidrogéngyár épült, továbbá a felújítottuk a gázolajkeverő és -tároló üzemet. A 60 milliárd forintos fejlesztés révén üzemanyagaink minősége már most kielégíti az Európai Unióban csak 2009-ben hatályba lépő előírásokat. 2005. július 1-től kizárólag kénmentes (azaz maximum 10 ppm kéntartalmú) üzemanyagokat forgalmazunk. Útépítési és építőipari bitumenjeink, vegyipari termékeink megfelelnek a legszigorúbb vevői elvárásoknak és környezetvédelmi előírásoknak.

Kőolaj-feldolgozó létesítményeink

 • Százhalombattai Dunai Finomító
  Az 1965 óta üzemelő finomító kapacitása évi 8,1 millió tonna. Magyarországon jelenleg egyedül itt folyik kőolaj-desztilláció. Az üzemanyagok, fűtőolajok mellett Pb-termékeket, bitumeneket, valamint a vegyipari termékek széles skáláját állítjuk itt elő.  
 • Slovnaft Bratislavai Finomító
  A Dunai Finomító mellett a közép-európai térség legkomplexebb létesítménye, melynek kapacitása 6,1 millió tonna. Az üzemanyagok és energetikai termékek mellett bitumeneket és vegyipari termékeket állít elő.
 • Tiszai és Zalai Finomítók
  A Zalai Finomítóban különböző bitumen termékeket, elsősorban speciális, építőipari bitumeneket állítunk elő. A Tiszai Finomító pedig a közeli Tiszai Vegyi Kombinát alapanyag-ellátásában lát el fontos szerepet.
 • Almásfüzítői Kenőanyagüzem
  A gyár feladata a kenőanyag-keverés és kiszerelés, itt készülnek a Slovnaft kenőanyagai is.  
 • Rijeka és Sisak
  A kisebbségi tulajdonunkban lévő horvát olajtársaság, az INA
  finomítói is jelentős kapacitást képviselnek. (Rijeka: 4,5 millió tonna/év; Sisak: 2,2 millió tonna/év).

Finomítók külön szervezetben

A magyarországi finomítók, illetve a Slovnaft pozsonyi finomítója ma már a MOL-csoport Termékelőállítás és Kereskedelem Divízó (TKD) integrált Finomítás szervezetének részei.