Facebook Youtube Linkedin

Hírek szűrése dátum alapján:

Hírek szűrése kulcsszó alapján:

A MOL ezen a nyáron eco+ Autógáz nyereményjátékkal kedveskedett lpg fogyasztóinak.

A 2 hónapon keresztül tartó akció végén, szeptember közepén igen attraktív ajándékokat sorsolt ki, mellyel a szerencséseknek igen kellemes meglepetést szerzett.

A fődíjat, a Renault Hungária Kft. által biztosított Dacia Duster 1,6 LPG-t Belányi Mónika nyerte meg.
Az autót ünnepélyes keretek között október 17-én a gyöngyösi MOL kúton adták át a szerencsésnek.
Mónika és családja izgatottan és mosolyogva érkezett meg a töltőállomásra. A nagy kék lepel alatt bújt meg a metálszürke Duster, mindaddig, míg hivatalosan is átadásra nem került a slusszkulcs.
A gratulációk után, Csaba - Mónika férje - örömmel indította be a nyereményautót és gurult először az autógázos kútoszlop felé.
MOL eco+ Autógázzal teli tankkal és széles mosollyal aztán a család kigurult a töltőállomásról, hogy hazavigyék és élvezhessék a legújabb családtag által nyújtott utazási élményt.

Az akció kiemelt médiapartnere az AZ AUTÓ volt. A kiadó jóvoltából 30 szerencsés nyertes 1 éven keresztül, minden hónapban örömmel forgathatja majd a lapot.

Mindezeken felül az akció keretein belül MOL további 10 nyertesnek MOL Blue ajándékkártyát adott át.
Minden kedves nyertesnek ezúton is gratulálunk!

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Rt. a mai napon bejelenti, hogy az 1999. októberében meghirdetett stratégiaváltással összhangban; divesztíciós programjának első lépéseként, értékesítette 21,4%-os részesedését a Dunastyr Rt-ben az olasz ENICHEM Spa részére 452,5 millió forintos vételárért.

Az 1988-ban alapított Dunastyr Rt. egy polisztirol üzemmel rendelkezik Százhalombattán, 76,5 kt ütésálló polisztirol, illetve 27 kt habosítható termelő kapacitással. 1999-ben, a társaság IAS szerinti nettó értékesítési árbevétele 15,8 milliárd Ft-ot tett ki.

A két fél közötti megállapodás nemcsak a részvényértékesítést tartalmazza, hanem közép-távú benzol szállítási megállapodást illetve szolgáltatási szerződést is magában foglal.

 • Elismerték a MOL-csoport környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási működését
 • A MOL-csoport a legmagasabb “AA” minősítést kapta
 • Az MSCI Global Sustainability Index (Globális Fenntarthatósági Index) a világ több mint 5000 tőzsdén jegyzett vállalatát vizsgálja

Budapest, 2014 október 7. – A MOL-csoport bekerült az MSCI (Morgan Stanley Capital International) ESG (környezetvédelmi, társadalmi és társaságirányítási teljesítményt vizsgáló) Emerging Market Index-ébe (Fejlődő Piaci Index), amely a Globális Fenntarthatósági Index egyik alcsoportja.  Az eredmény a kiemelkedő vállalati fenntarthatóság elismerése. Az elnyert “AA” minősítés a társaságot a vezető piaci vállalatok közé helyezi.

A MOL-csoport magas minősítése a vállalat széndioxid gazdálkodási gyakorlatának illetve a balesetek, kiömlések és kibocsátások megelőzésének érdekében alkalmazott piacvezetői szemléletének köszönhető. Az olyan vállalatirányítási gyakorlatok, mint a mérgező anyagok kibocsátásának csökkentése és a munkahelyi biztonság növelése helyezik a MOL-csoportot az iparági versenytársak többsége fölé.

 

A MOL-csoport
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal. Több mint 40 országban működik és mintegy 29.000 dolgozója van a világ különböző részein. A MOL kutatási és termelési tevékenysége több mint 75 éves olajipari múltra tekint vissza. Jelenleg 8 országban végez termelési tevékenységet és 12 országban rendelkezik kutatási területtel. A Csoport négy finomítót, két petrolkémiai üzemet működtet egy integrált ellátási lánc menedzsment mellett Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A MOL-csoport emellett egy több mint 1700 üzemanyagtöltő állomásból álló hálózatot is üzemeltet Közép-és Dél Európa 11 országában.

A MSCI ESG Research
A MSCI ESG Research az ESG minősítés és a globális befektető közösség vezető elemző intézménye, több mint 5000, a világ különböző tőzsdéin jegyzett vállalatot vizsgál.. Az MSCI ESG Research több mint 125 eszköz tulajdonost képvisel, amelyek több mint 4.4 billió USD értékű eszközzel gazdálkodnak, és több mint 650 ügyfelet mondhat magáénak globális mértékben 15 billió USD eszközértékkel. Az MSCI fejlődő piacok nagy és közepes tőke-méretű vállalatokat fed le 23 fejlődő piacú országban.

Press contact

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Az UPPP egy nemzetközi vetélkedő a kiválasztott egyetemek földtudományi és olajipari műszaki tudományokat hallgató diákjai számára.
 • Az első három csapat összesen 20.000 eurót nyer és lehetőséget kap arra, hogy csatlakozzon a MOL-csoporthoz és szakmai pályafutásukat a "UPPP Tehetségfejlesztő Program" keretében kezdhesse el.
 • Az UPPP online szimulációs vetélkedőre október 1. és 23. között lehet jelentkezni.
 • A vetélkedőn Magyarországról a Miskolci Egyetem, a Szegedi Egyetem és az ELTE hallgatói vehetnek részt további 24 külföldi egyetem mellett

Budapest, 2014.10.01. – A MOL-csoport egy új tehetségtoborzó és fejlesztő programot indít UPPP néven földtudományi és olajipari műszaki tudományokat hallgató egyetemisták számára. A hallgatók 14 ország kiválasztott egyetemeiből érkeznek az Egyesült Királyságtól Közép-Európán át Közel-Keletig. Jelentkezésüket október 1. és 23. között adhatják be az UPPP online szimulációs vetélkedőre. A vetélkedőt követően az első három csapat tagjai összesen 6 millió forintot (20 ezer eurót) nyernek, amelyen kívül szakmai karrierjüket is elkezdhetik. Lehetőséget kapnak arra, hogy csatlakozzanak a MOL-csoporthoz a 18 hónapos "UPPP Tehetségfejlesztő Program" keretében.

"Büszkék vagyunk az új UPPP Programunkra, amely a legkiemelkedőbb tehetségeknek teremti meg a lehetőséget arra, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb vállalatának, a MOL-csoport kutatási és termelési divíziójának váljanak a tagjaivá. A UPPP azokat a hallgatókat szólítja meg, akik nyitottak és elég bátrak ahhoz, hogy egy izgalmas kihívásokkal küzdjenek meg", mondta Zdravka Demeter Bubalo, a MOL-csoport HR igazgatója.

A hallgatók 3-fős csapatokat alkotva jelentkezhetnek az online vetélkedőre. Először egy online szimulációs játékban vesznek részt, ennek során különböző iparági és stratégiai feladatokat kell megoldaniuk virtuális forgatókönyvek szerint. A feladatok között lesznek a MOL portfoliójából vett valóságos helyzeteken alapuló, az életből vett esettanulmányok. A második szakaszban lesz az élő döntő.

A UPPP-ről szóló további információt, valamint egyéb díjnyertes tehetségtoborzó programokat itt talál:
www.facebook.com/moluppp

www.uppp.info

UPPP game intro video: itt

 

A UPPP Vetélkedőről
A UPPP népszerűsíti a MOL-csoportot a kutatási és termelési (exploration and production) hallgatók körében. A kiválasztott egyetemek hallgatói lehetőséget kapnak a vetélkedőn való részvételre. A hallgatók először egy online platformon versengenek, ahol iparági és stratégiai feladatokat oldanak meg. A feladatok valóságosak: a MOL-csoport pakisztáni tevékenységéhez kapcsolódnak. Az első helyezettek vehetnek majd részt az élő döntőben, ahol a legjobban bizonyító hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy csatlakozzanak a MOL-csoporthoz és szakmai pályafutásukat az újonnan kifejlesztett “UPPP Tehetségfejlesztő Program”-on keresztül kezdhessék meg. Ezentúl, összesen 20.000 eurós pénzdíjazást is elnyernek. A még nem végzős hallgatók részére ösztöndíjas képzésben és nyári szakmai gyakorlaton való részvételt ajánlanak fel.

A UPPP Műszaki Álláskereső Program
A "UPPP Műszaki Álláskereső Program" egy 18-hónapos fejlesztő program olyan fiatal szakemberek részére, akik a Kutatás és Termelés ágazat (upstream) iránt érdeklődnek. A program négy pilléren nyugszik, amelyek gyakorlati tapasztalatot és képzési egységeket tartalmaznak. A fő cél egyrészt a vállalkozói, másrészt a műszaki szakismeretek fejlesztése. A program helyszíni tapasztalatszerzést ajánl két, vagy több nemzetközi upstream működési helyszínen, illetve vállalatirányításban a MOL-csoport vállalati központjában Budapesten.

A MOL-csoportról
A MOL-csoport egy integrált, független, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, budapesti központtal. Több mint 40 országban működik és világszerte mintegy 29 000 dolgozót foglalkoztat. A MOL kutatási és termelési tevékenysége több mint 75 éves szénhidrogén-ipari tapasztalaton alapul. Jelenleg 8 országban folytat kitermelést és 13 országban vannak kutatási területei. A Csoport négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet egy integrált ellátási lánc menedzsment irányítás alatt Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban. A MOL-csoport emellett egy több mint 1.700 üzemanyagtöltő állomásból álló hálózattal is rendelkezik Közép-Kelet Európa 11 országában.

 • Elindult a MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! című új pályázati programja
 • A KÖSZ célja a diákok önkéntességének, azaz az Iskolai Közösségi Szolgálatnak a támogatása
 • A program az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben valósul meg

Budapest, 2014. szeptember 17. – A MOL Új Európa Alapítvány KÖSZ! című új pályázati programja a Menhely Alapítvány Kürt utcai Nappali Melegedőjében indult útjára, ahol Ónodi Eszter az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó középiskolás diákokkal és az erre vállalkozó újságírókkal osztott ételcsomagokat mintegy 350 hajléktalannak.

A nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján a 2012/13-as tanévben vezették be Magyarországon az Iskolai Közösségi Szolgálatot. 2016. január elsejét követően csak azok a diákok kaphatnak érettségi bizonyítványt, akik teljesítettek 50 óra közösségi szolgálatot. A közösségi szolgálat egészségügyi, szociális, oktatási, kulturális, környezetvédelemi, katasztrófavédelmi, valamint rászorulóknak szervezett sport és szabadidős programok területén végezhető. Célja a szolidaritásra, a társadalmi együttműködésre nevelés.

A MOL Új Európa Alapítvány célja, hogy a KÖSZ! pályázati programmal segíteni tudja minél több és sikeresebb közösségi szolgálati projekt megvalósulását.

A sajtóeseményen Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár hangsúlyozta „Az iskolai közösségi szolgálat jelentősen hozzájárul a fiatalok felelősségvállalásának, együttműködő készségének fejlesztéséhez. A gazdasági élet fontos szereplői között is vannak követendő példák, akik felismerték: nem elég kiemelkedő gazdasági teljesítményt nyújtani, az emberi értékeket is támogatni kell.

Kaposi József, az Iskolai Közösségi Szolgálat megvalósítását felügyelő Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója elmondta, intézetük számos eszközzel segítette már az elmúlt két évben a közösségi szolgálat megvalósítását. Az Intézet legfontosabb tevékenységeinek egyike a www.kozossegi.ofi.hu portál üzemeltetése. Az oldalra már több mint 1700 lehetséges fogadószervezet regisztrált. A weblapon az információk megosztására, a kapcsolatfelvételre és tanácsadásra is lehetőségük van a látogatóknak. Továbbá az OFI idén is meghirdette a „Segítő diákok” pályázatot a közösségi szolgálatban résztvevő diákok, pedagógusok és fogadóintézmények számára; az ünnepélyes díjátadó szeptember végén lesz.

Szollár Domokos, a MOL kommunikációs igazgatója elmondta: „Egy közösséget és közösségi szolgálatot támogató program nagyon jól illeszkedik a MOL társadalmi felelősségvállalási koncepciójához, amelyben a szolidaritásnak és a másokért, a rászorulókért és a közösségért vállalt felelősségnek fontos szerep jut. Örülünk, ha hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a diákok ezekkel az értékekkel megismerkedjenek és tudatosítsák magukban, hogy rajtuk is múlik, milyen környezetben és társadalomban fognak élni.”

A KÖSZ! Programra magyarországi nonprofit szervezetek, egyházi szervezetek, illetve intézmények mint lehetséges fogadószervezetek tudnak pályázni, amennyiben oktatási intézménnyel együttműködve az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára. A pályázaton a közösségi szolgálat megvalósítása során felmerülő költségekre lehet pályázni beleértve a civil szervezetnél tevékenykedő, a közösségi szolgálat megvalósítását segítő koordinátor díját is. A pályázatokat október 15-ig lehet benyújtani, a projekteket 2015-ben tudják megvalósítani a támogatott szervezetek.

A tájékoztatót követően Ónodi Eszter, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete a Katona József Színház színművésze és Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, a MOL-csapat tagja középiskolás diákokkal és az erre vállalkozó újságírókkal közösen ételcsomagokat osztottak ki a Menhely Alapítvány gondozásában álló közel 350 hajléktalannak. A rászorulók segítő ellátása az egyik olyan terület, amelyet a közösségi szolgálatra vállalkozó diákok választhatnak maguknak. „Biztos vagyok benne, hogy ezeknek az embereknek nem is annyira az ételcsomagra, hanem inkább a jó szóra és az odafigyelésre van szükségük. Ha a mai fiatalok csak azt tanulják meg a közösségi szolgálat akciói alatt, hogy figyeljenek jobban oda a környezetükben élőkre legyen szó nehéz sorsú emberekről, betegekről vagy csak olyanokról, akik kívül esnek a normál baráti körükön, akkor már megéri, hogy ezt bevezették az iskolai nevelési programba.” – mondta Ónodi Eszter az ételosztást követően.

A sajtótájékoztatón az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola 11. évfolyamos tanulója, Fabók Adrienn elmondta, neki milyen élményt jelentett, amikor gyerekeknek készítettek ajándékcsomagokat a közösségi szolgálat keretében.

A Menhely Alapítvány képviseletében Aknai Zoltán igazgató elmondta, hogy működésünk 25 éve alatt nagyon sok segítséget kaptak az önkéntesektől és adományozóktól, ezért ők is örömmel fogadják a közösségi önkéntes munkát támogató új pályázati programot. „Hiszünk abban, hogy a társadalmi problémákon együttműködéssel és összefogással segíthetünk, és hogy ennek az összefogásnak, a mai középiskolás fiatalok is aktív részesei lehetnek. Az előítéletek csökkentésének egyik leghatékonyabb eszköze a megismerés, amelyhez az iskolai közösségi szolgálat is hozzájárulhat.”


Új Európa Alapítvány

Az Új Európa Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek, a velük foglalkozó pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására pályázati programjai keretében. A MOL Tehetségtámogató Program 10-18 év közötti tehetségeket támogat a sport, a művészet és a tudomány területén; 2006 óta több mint 3500 fiatalnak nyújtva segítséget a kibontakozásban közel 400 millió forint értékben. A MOL Gyermekgyógyító Program a krónikusan beteg és a fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó civil szervezeteket segíti. Az alapítvány mára 280 projekt partnerévé vált, 380 millió forintot fordított erre a területre több mint 70.000 gyermeknek segítve a gyógyulásban és fejlesztésben. Az Új Európa Alapítvány díjazza a fiatal tehetségekkel foglalkozó tanárok, edzők valamint újságírók munkáját is. Az alapítvány közhasznú szervezet, alapítója a MOL, amelynek társadalmi felelősségvállalási programjában kiemelt szerepet játszik.

www.ujeuropaalapitvany.hu , www.kozossegi.ujeuropaalapitvany.hu

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye. A köznevelést és a pedagógusokat támogató széleskörű szakmai tevékenysége mellett az OFI feladata a közösségi szolgálat megvalósításának elősegítése. Konferenciák, tájékoztató napok megrendezésével, módszertani segédanyagok kidolgozásával támogatja az iskolákat és a fogadó intézményeket, adatbázist, honlapot, közösségi felületeket működtet.

www.ofi.hu; www.kozossegi.ofi.hu

Menhely Alapítvány

A Menhely Alapítvány 1989-ben jött létre Budapesten, az első olyan független, világi szervezetként, melynek célja a fedél nélkül élő emberek segítése, helyzetük megváltoztatása, hajléktalanságukból fakadó helyzetük segítése. Szolgáltatásaikat folyamatosan bővítik, amelybe jelenleg éjjeli menedékhely, szociális iroda, három nappali melegedő és három utcai gondozó szolgálat tartozik. 2003 óta adják ki a „Fedél Nélkül” c. utcalapot.

www.menhely.hu


További információ:

Gáborné Haáz AndreaEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

0670 373 4384

Fábián AttilaEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

0620 341 0831

 • A MOL Kalegran több mint 1500 család részére adott át élelmiszert és gyógyszert
 • Majdi Ahmad ügyvezető igazgató személyesen adta át a segélyt

Budapest, 2014. augusztus 27. – A MOL-csoport leányvállalata, a MOL Kalegran több mint 1500 menekült család részére adott át élelmiszert és gyógyszert Irak Kurdisztán Régióban. A MOL-csoport 2007 óta, amikor belépett a régióba, elkötelezetten támogatja a helyi közösségek fejlesztését és humanitárius segítséget is nyújt.

A MOL Kalegran, a MOL-csoport Irak Kurdisztán Régióban működő kutatás-termelési leányvállalata ismét az elsők között csatlakozott a Kurdisztáni Regionális Kormány kezdeményezéséhez, hogy élelmiszerrel és napi szükségleti cikkekkel lássa el a jelenlegi tragikus események menekültjeit. A MOL Kalegran elkötelezett amellett, hogy eleget tegyen erkölcsi és társadalmi kötelezettségének, ha szükséges, és támogassa a humanitárius ügyeket. A mostani segély ételeket, gyermekgondozási termékeket és gyógyszereket tartalmaz, több mint 1500 család részére.

Majdi Ahmad, a MOL Kalegran ügyvezető igazgatója, a MOL-csoport közel-keleti és afrikai regionális igazgatója személyesen adta át a segélyt. Ennek kapcsán elmondta: „A MOL jó kapcsolatot ápol a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal, és támogatja annak erőfeszítéseit, hogy humanitárius segítséget nyújtson, és enyhítse a bajbajutott menekültek szenvedéseit. A MOL-csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse letelepedésük.”

Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója hozzátette: „A MOL-csoport 2007-ben az első olajtársaságok között lépett be Irak Kurdisztán Régióba, és azóta is elkötelezett a helyi közösségek támogatásában. Nagyra értékeljük a jó kapcsolatot a Kurdisztáni Regionális Kormánnyal, és nemrég megnyitottuk új közel-keleti és afrikai regionális irodánkat a régió fővárosában, Erbilben. Erre a lépésre úgy tekintünk, mint a demokratikus Kurdisztáni Régió politikai stabilitása iránt leadott szimbolikus szavazatra. A döntés egyúttal kifejezi azt is, hogy a MOL-csoport hosszú távra tervez a térségben.”

A MOL-csoport 2007 óta működik Kurdisztánban, amikor a Kalegran szerződést írt alá az Akri-Bijeel blokkra, operátorként, valamint a Shaikan blokkra, kisebbségi partnerként. Azóta három sikeres találatot ért el a MOL Irak Kurdisztán Régióban, a csoport legígéretesebb növekedési területén.

 

A MOL-csoportról
A MOL-csoport www.mol.hu egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban - közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Sajtókapcsolat:
MOL Magyarország Kommunikáció
@: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Megállapodás két terület mezőfejlesztési tervével kapcsolatban
 • A blokk teljes termelése legalább napi 50 ezer hordós szintre növekedik 2017-18-ra
 • A MOL Kalegran, amely a MOL 100%-os leányvállalata, 2007 óta működik Kurdisztánban az Akri-Bijeel blokk operátoraként.

Budapest, 2014. augusztus 14. – A MOL Kalegran, a MOL 100%-os leányvállalata, megállapodott a Kurdisztáni Természeti Erőforrások Miniszterével a kurdisztáni Akri-Bijeel blokk mezőfejlesztési tervével kapcsolatban. A terv végső formája a soron következő vezetői ülésen kerül véglegesítésre. A mezőfejlesztési terv két kereskedelmi értékű találat, a Bijell és a Bakrman körüli területre vonatkozik.

A jóváhagyott fejlesztési program két fázisból áll, és lehetővé teszi olyan fontos tényezők megállapítását, mint például a kitermelhető szénhidrogén aránya.

A próbatermeltetéshez szükséges felszíni létesítmény napi 10 ezer hordó kapacitással jelenleg is zavartalanul üzemel a Bijell területen. A MOL szándékában áll további bérelt, átmeneti felszíni létesítmények üzembe állítása annak érdekében, hogy a termelés 2015-ben a két területről összesen elérje a napi 35 ezer hordós szintet.

Azt követően, hogy meghatározzák a szükséges kutak számát és a megfelelő infrastruktúrát, melynek része egy export csővezeték és egy központi termeltető üzem is, a társaság szándéka a termelés legalább napi 50 ezer hordós szintre növelése 2017-18-ra.

Alexander Dodds, a MOL-Csoport kutatás-termelés ügyvezető igazgatója elmondta: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az Akri-Bijeel blokk mezőfejlesztési tervéről megállapodás született, melynek kidolgozását személyesen követtem annak kezdetétől. A mai nap egy jelentős lépés a Csoport számára ebben a kiemelt fontosságú régióban, mely nem történhetett volna meg a Természeti Erőforrások Minisztériumának támogatása nélkül. Továbbra is együttműködünk partnereinkkel annak érdekében, hogy elérjük ambiciózus kitermelési céljainkat. Megerősíteném továbbá a MOL-csoport azon szándékát is, mely szerint a jövőben tovább növeljük befektetéseinket a kurdisztáni régióban, különösen figyelembe véve azt is, hogy a természeti erőforrások minisztere a befektetők számára vonzó gazdasági környezetet alakított ki.”

A MOL Kalegran, amely a MOL 100%-os leányvállalata, 2007 óta működik Kurdisztánban az Akri-Bijeel blokk operátoraként. Irak Kurdsztáni Régiója meghatározó szerepet játszik a MOL Közel-Kelet-Afrika régióbeli stratégiájában, és jelentősen hozzájárul a társaság kiegyensúlyozott kutatás-termelési portfoliójához.

Dr Ashti Hawrami, a Kurdisztáni Regionális Kormány Nemzeti Erőforrások Minisztere elmondta: „A projekt nagyban hozzájárul majd a minisztérium által célként kitűzött egymillió hordós napi kőolaj-termelési szint eléréséhez, és nagymértékben támogatja költségvetésünket.”

 • A MOL-csoport megállapodást írt alá a LUKOIL csehországi – 44 benzinkútból álló - kiskereskedelmi hálózatának megvásárlásáról
 • Az egész országra kiterjedő hálózatot magas eladási számok jellemzik benzinkútjain
 • A tranzakció lezárását – illetve a nemrég bejelentett ENI tranzakció lezárását – követően a MOL-csoportnak 318 benzinkútja lesz Csehországban

Budapest, 2014. augusztus 4. – A MOL-csoport a LUKOIL-lal adásvételi szerződést írt alá a társaság csehországi kiskereskedelmi hálózatának felvásárlásáról. A lépés jelentősen hozzájárul a MOL-csoport csehországi pozíciójának megerősítéséhez és támogatja Downstream stratégiáját, mely célja a kiskereskedelmi jelenlét növelése a csoport legfontosabb finomítóinak ellátási területén.

A LUKOIL kedvező értékesítési mutatókkal rendelkező kiskereskedelmi hálózata 44 benzinkútból áll szerte az országban. Ezzel, illetve a nemrég bejelentett ENI hálózat akvizícióval együtt, a MOL-csoportnak 318 benzinkútja lesz Csehországban, és a vezető piaci szereplők egyikeként megszilárdítja csehországi pozícióját.

„Stratégiai célunk, hogy a kelet-közép európai üzemanyag kiskereskedelem piacvezetői legyünk, és csehországi pozíciónk további erősítésével újabb jelentős lépést tettünk ennek eléréshez. Benzinkútjaink kínálatát folyamatosan bővítjük, és elkötelezettek vagyunk abban, hogy ügyfeleinknek a legjobb termékeket és szolgáltatásokat nyújtsuk.” – mondta Lars Höglund, a MOL-csoport kiskereskedelmi igazgatója.

A MOL-csoport célja további kis- és nagykereskedelmi szinergiák elérése, valamint termékei és szolgáltatásai minőségének fejlesztése, működésének javítása. E célt szolgálja a LUKOIL hálózatának integrációja is.

A tranzakció zárása további feltételek teljesüléséhez, többek között a versenyhivatali engedély megszerzéséhez kötött.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban - közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Sajtókapcsolat

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 200 milliárd Ft‐ot ért el, ami 22%-kal alacsonyabb, mint 2013 hasonló időszakában
 • A nettó eredmény stabilan 45 milliárd forint
 • A MOL-csoport 96 milliárd forintot fordított akvizíciókra, beruházásait mintegy 70 százalékkal növelte
 • A csoport megőrizte pénzügyi stabilitását 18,5 százalékos nettó eladósodottságával

Budapest 2014. augusztus 1. – A MOL-csoport ma nyilvánosságra hozta 2014-es első félévi eredményeit. A MOL-nál az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 200 milliárd Ft‐ot ért el, ami 22 százalékkal alacsonyabb, mint 2013 hasonló időszakában, a nettó eredmény pedig 45 Milliárd forint. A MOL-csoport ugyanakkor megerősítette pénzügyi stabilitását és erős mérleggel folytatja tovább organikus és inorganikus növekedését.

A kutatás-termelés üzletág az érett mezőinek természetes termeléscsökkenése mellett, a Kelet-Közép Európában jellemző szabályozói környezetnek köszönhető jelentős mértékű gázárcsökkenéssel is szembesült. Ugyanakkor több eszközértékesítés is történt a csoport oroszországi működési területén (a ZMB mezőt 2013 harmadik negyedévében, a Baitex mező 49%-át pedig 2014 első félévében adta el a MOL-csoport). E két üzlet hatását egyelőre csak részben ellensúlyozta az északi-tengeri akvizíció és az intenzív nemzetközi mezőfejlesztési programok. A csoport felgyorsított nemzetközi kutatási tevékenységének következtében kutatási költségei szintén növekedtek.

A kereskedelem és feldolgozás üzletág nyereségének csökkenése elsősorban a motorüzemanyagok árrésének jelentős csökkenésének (11 százalék a benzin, 16 százalék a dízel esetében), a nem tervezett leállásoknak és az olaszországi IES finomító logisztikai központtá alakításához kötődő egyszeri költségeknek köszönhető. Ezeket a tényezőket részben ellensúlyozta a petrolkémia és kiskereskedelmi üzlet növekvő hozzájárulása.

A gáz üzletág hozzájárulása alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A Horvátországban megváltozott szabályozói környezetnek köszönhetően a Prirodni Plin gázkereskedő ugyanis veszteséget könyvelt el a gázkészletek alacsony áron történő értékesítése miatt.

A Mol-csoport beruházásainak értéke 68 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, melynek oka főként a projektek hatékonyabb megvalósítása és a 96 milliárd Ft értékben történt akvizíciók voltak. A csoport megőrizte pénzügyi stabilitását, és a beruházásokat főként működési cash flowból finanszírozta. Az eladósodottsági mutatók jól mutatják a csoport pénzügyi stabilitását: nettó eladósodottsága 18,5 százalékon áll és a nettó adósság/EBITDA mutató az egyszeres érték közelében van.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató a következőket mondta az eredményekről: „Az év első felében felgyorsítottuk kulcsfontosságú projektjeinkbe történő beruházásainkat, melyek a MOL jövőjének fő pilléreit képezik. Újabb jelentős lépést tettünk északi-tengeri portfoliónk kiépítésében és folytattuk nemzetközi projektjeink felgyorsított beruházási programját. Upstream portfoliónk átalakítása jelenleg is zajlik. A jelenlegi alacsonyabb termelési szint megegyezik legutóbbi előrejelzésünkkel. A nemrégiben értékesített mezők kieső termelése már teljes egészében hatott a negyedévre, míg új organikus és inorganikus beruházásaink pozitív hatása ezután lesz érzékelhető. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy az előttünk álló negyedévekben magasabb termelési szinteket érünk el és megvalósítjuk középtávú termelési céljainkat is az elkövetkező években.

Bár a downstream üzletágban gyenge külső körülményekkel nézünk szembe, stratégiánk megvalósításában jó úton haladunk. Továbbra is kedvező lehetőségeket látunk regionális kiskereskedelmi hálózatunk bővítésében, amely növeli megnyert piacunkat. Nemrég vásároltunk több mint 200 töltőállomást az eni-től, és remélem hamarosan újabb régiós retail akvizícióról számolhatunk be.

Összességében mind a downstream, mind az upstream területén jó úton haladunk, bár idő kell hozzá, hogy a változások éreztessék pozitív hatásukat”

A jelentés elérhető ITT

ANGO NYELVŰ VIDEÓINTERJÚ
Az eredményekről Simola József, MOL-csoport pénzügyi igazgatóval és Alexander Dodds, MOL-csoport kutatás és termelés igazgatóval készült, angol nyelvű videóinterjú ITT látható

A MOL-csoportról

A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban - közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Sajtókapcsolat:
MOL Magyarország Kommunikáció
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A MOL-csoport budapesti, napenergiával működő benzinkútja nyerte el az Energy Globe magyarországi, National Award díjat
 • Az alternatív energia kreatív felhasználása révén a MOL-csoport benzinkútja évente 190 tonna CO2 kibocsátás csökkentést tesz lehetővé
 • Az Energy Globe Awardot nemzeti díját közel 160 országban osztották ki

Budapest, 2014. július 29. – A MOL-csoport ma vette át az Energy Globe National Award (EGNA) díjat Wolfgang Waldner úrtól, az osztrák nagykövetség ideiglenes ügyvivőjétől. A Budapesten, az Istenhegyi úton található díjnyertes üzemanyagtöltő állomást Zombori Zsolt, az Európa Építészeti Stúdió mérnöke tervezte, és 2012-ben adták át. A kategóriájában élenjáró benzinkút hatékonyságában felülmúlja még az ún. passzív épületeket is. Számos innovatív, az iparágban szokatlan megoldással rendelkezik, mint például ökológiai falakkal és tetővel, épület hőszigeteléssel és napsugárzás hatására energiát termelő rendszerrel.

A díjat 1999-ben alapította egy osztrák energetikai úttörő, Wolfgang Neumann, és azóta a legrangosabb környezet-védelmi elismerések egyike lett.

Az ENGA környezetvédelmi díj, amelyet, az osztrák nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Wolfgang Waldner adott át, ismét megerősítette a MOL-csoport elkötelezettségét a napi üzleti tevékenysége során tanúsított gazdasági, környezetvédelmi és társadalmi tényezők közötti egyensúly kialakítása és fenntartása iránt. A MOL Istenhegy úti üzemanyagtöltő állomása az “A”, azaz a legmagasabb energiagazdaságossági kategóriába tartozik, és úttörő beruházás a hőszigetelés, ’zöld’ fal és tető, LED világítás és alternatív fűtési rendszer terén. Ezek az innovatív megoldások biztosítják, hogy az üzemanyagtöltő állomás zéró szén-dioxid kibocsátással üzemeljen.

A díj átadása kapcsán az osztrák nagykövetség ideiglenes ügyvivője az alábbiakat mondta: „Külön öröm számomra, hogy Zombori Zsolt építész úrral ma egy magyar projekt nyerte el az Energy Globe National Award díjat. A Zombori építész úr által tervezett budai MOL töltőállomás több, mint szemet gyönyörködtető látvány: ilyen jövőbe mutató technológiák alkalmazása éppen egy benzinkúton – amely általában mégiscsak tipikusan a fosszilis üzemanyagok árusítóhelye – különösen figyelemre méltó.”

Dominic Köfner, MOL-csoport csoportszintű Társasági Kommunikációs igazgatója hozzátette: “Nagy öröm számomra, hogy a mi koncepciónk nyerte el ezt az osztrák kitüntetést, amely a zöld megoldások iránti elkötelezettségünk újabb bizonyítéka.”

A MOL-csoport működését és termékeit tekintve is elkötelezett abban, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt hatását, ezért folyamatosan fejleszti környezetvédelmi teljesítményét. Olyan megoldásokat kíván alkalmazni, amelyek segítségével felül tud kerekedni az iparágat hátrányosan érintő új kihívásokon.

További információk a MOL-csoport díjnyertes üzemanyagtöltő állomásáról elérhetőek az alábbi linken.

A MOL-csoportról

A MOL-csoport (www.mol.hu) egy független, nemzetközi, integrált olaj- és gázipari vállalat, budapesti székhellyel. Működése 40 országot érint, közel 29,000 munkavállalója dolgozik világszerte. A MOL kutatás-termelési tevékenysége több mint 75 éves tapasztalattal rendelkezik szénhidrogén bányászatban, jelenleg 8 országban folytat szénhidrogén kitermelést és 13 országban végez kutatási tevékenységet. A MOL-csoport négy kőolaj-finomítót és két petrolkémiai gyárat üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban - közös ellátási-lánc optimalizálás mellett. A vállalatcsoport több mint 1700 töltőállomással rendelkezik Közép-és Délkelet-Európában, 11 országban.

Az Energia Globe National Award-ról bővebben ITT

Sajtókapcsolat
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.